Els Guardians del Barça

 • Els Guardians del Barça

  Qui ho vulgui que s’enganyi però la component política del Barça en principi ningú no l’hauria de poder negar. Així les coses, en l’estudi de la comunicació política i institucional (compolin) del nostre país, aquest front no ens l’hauríem de deixar escapar. I avui que hi dedico un apunt de la serie Els Guardians de la Setmana (la 29), a tomb d’una de les notícies polític-esportives de la temporada: la dimissió de Sandro Rosell.

  El nou president, Josep Maria Bartomeu, divendres va fer una molt bona roda de premsa. I dic molt bona pel temps que hi va dedicar, pel seu bon to, per la seva educació, pels detalls de sentit de l’humor que va saber posar-hi (en un context tan crític), i perquè ja de bon començament va aprofitar per desmarcar-se de l’estil del seu amic i predecessor, amb un respondre preguntes sense límit de temps i amb una voluntat pedagògica que indiquen que ha captat el missatge. Que ha vist clar part del per què de la caiguda del seu gran avalador.

  Detallets compol. En Sandro va comparèixer el dia de la seva declaració (sense preguntes) amb corbata morada, color sinònim de moment fúnebre, com el seu posat, el seu to i les ratlles que va llegir desmenjat minuta abans d’enfilar la porta de sortida. Bartomeu, que aquell matí de dijous havia desfilar per casa d’en Sandro amb un altre vestit (més clar, gris), va comparèixer junt amb Rosell de fosc i amb corbata blaugrana. Repetiria fórmula el dia següent, el de la seva maratoniana roda de premsa. En aquests detalls (entre molts altres) s’hi atura molt (i molt bé) qui ha estat cap de gabinet (dircab) de Rosell, un Gerard Guiu que en el passat havia desenvolupat les mateixes tasques per a la consellera de Sanitat Marina Geli i per a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. Seguirà amb Bartomeu? En la roda de premsa de divendres un periodista li va demanar al nou president si donaria continuïtat al seu gabinet i al seu equip d’assessors, i Barto no ho va aclarir. En tot cas, aquí de moment foto que publicava ahir La Vanguardia, amb Bartomeu i un grup dels seus directius camí de la roda de premsa. Guiu és el de la dreta de tot:

   

   

  I ja a la sala de premsa, també vam poder veure-hi des de l’inici Toni Ruiz repartint paraules entre els periodistes. És el cap de premsa del club des de fa molts anys i unes quantes Juntes directives. El va promocionar des del món de les penyes on treballava un Ricard Maxenchs històric responsable de premsa i comunicació dels anys de Núñez i més enllà, que precisament dóna nom a la sala de premsa on divendres va comparèixer el nou president. “Toni, avui no hi ha límit de preguntes ni de temps, eh?”, li va dir Bartomeu davant de micro quan ja duia dues hores de respostes i el responsable de premsa començava a demanar els periodistes que anessin acabant. Seguirà amb Bartomeu? En té molts números. És un exemple d’spin doctor supervivent nat. Té l’habilitat de guanyar-se l’equip dirigent al més alt nivell, i així és com va sobreviure per exemple al dircom de Joan Laporta, Jordi Badia, i com fins ara també ho ha fet amb els diferents directors de comunicació que ha tingut l’era Sandro: Pere Jansà, Ketty ­Calatayud, Xavi Martín i des del novembre passat Albert Montagut. Seguirà Montagut? I Ruiz? Segurament la resposta és un doble sí, però sens dubte amb un accent especial en el segon. Aquí Ruiz a l’esquerra començant a repartir paraules (al més pur estil Maxenchs, i que ho captin bé les càmeres) en la primera roda de premsa de Bartomeu com a president:

   

   

  Per últim, apunt sobre el cap de Relacions Institucionals i Protocol de l’entitat, Ramon Pujol. Així com Guiu va desembarcar amb Rosell i un joveníssim Ruiz ho va fer amb el nuñisme, Pujol va ser un fitxatge de l’era Laporta que en aquest cas també segueix a la casa. Havia estat abans a diferents departament del Govern, dedicat també a les tasques de protocol, i d’això n’és professional reconegut i de qui dijous les càmeres també en van captar imatges, concretament a l’entrada i la sortida de Rosell i Bartomeu a la sala de premsa. Aquí a l’esquerra de tot de la foto:

   

   

  Tres d’entre Els Guardians del Missatge de FC Barcelona, aquests dies de molt moviment mediàtic a nivell insitucional, captats pels focus de les càmeres més de l’habitual.