Els guardians del missatge

 • Els guardians del missatge

  Ja és a les llibreries el germà en llengua catalana de Los guardianes del mensaje (UOC, 2011). És el llibre que acaba d’editar Trípodos: Els guardians del missatge. Els professionals de la comunicació política. Un gran goig per a mi, per poder tenir aquesta nova criatura literària que confio us faci passar una bona estona de lectura i que us aporti informació d’interès sobre la forma i el fons de la política d’avui.

  Aquí us reprodueixo, com a tast, la contra del llibre i l’índex de l’obra. I en seguirem parlant ;)

  “Hi ha hagut un problema de comunicació”. “No ens hem sabut explicar bé”. “No hem comunicat correctament una bona gestió”. Us sona? És l’excusa recurrent que governs de tots els colors posen molt sovint quan volen esquivar una crisi política. Però tenen raó? Només en part.

  Obama, Sarkozy, Berlusconi, Merkel, Cameron, Rajoy i Zapatero. Què tenen en comú? La seva adaptació als dictats de la democràcia mediàtica. Perquè la societat de l’espectacle i de l’entreteniment exigeix convivència amb el ritme i el llenguatge dels mitjans de comunicació. Missatges simples, directes, molt centrats en les cares i amb apel·lacions constants a les emocions.

  Els lideratges polítics són cada vegada més compartits, més mediàtics, i estan també més exposats a l’escrutini constant d’uns mitjans davant els quals necessiten entrenament i l’assistència per part d’equips de professionals que van a més en nombre i en capacitat d’influència. Per entendre del tot la política que tenim, cal saber que aquests guardians del missatge existeixen i què fan. Els assessors polítics de comunicació i estratègia: solució o problema? 

   

  ÍNDEX 

   

  INTRODUCCIÓ. TRACTAT SOBRE L’ART DE LA INVISIBILITAT TERAPÈUTICA EN POLÍTICA

   

  PRIMERA PART: CAP A UNA TEORIA DELS ASSESSORS

   

  Capítol 1. Repensar les relacions política–mèdia

   

  El segrest intel·lectual

  Només un problema de comunicació?

  Fantàstic assessor, pèssim portaveu

   

  Capítol 2. Com l’ecosistema condiciona la fauna política. També als assessors

   

  Sense rèplica exacta

   

  Capítol 3. Perfils i rols en l’equip d’assessors. Qui és qui, i qui fa què

   

  El cap de gabinet

  El director de comunicació

  El cap de premsa o de relacions amb els mitjans

  L’expert en demoscòpia

  El cap de protocol

  El portaveu

  L’escriptor de discursos

  L’assessor d’imatge

  El gestor o responsable de comunitats virtuals

  L’expert

   

  Capítol 4. Els nous professionals. La indústria de l’spinning

  Capítol 5. Spincidents. Quan el culte a la tàctica es converteix en problema

  Mubarak: El que es mou surt millor a la foto?

  Sarkozy: el Photoshop com a bisturí

  Purnell: Ascens i caiguda en una foto i en política

  Sofia: Una reina reconvertida en dissenyadora gràfica?

   

  Capítol 6. Auge (i caiguda?) dels assessors com a factor d’erosió de la democràcia


  SEGONA PART: PANORÀMICA D’UN INSTANT EN LA HISTÒRIA


  Capítol 7. Zapatero versus Rajoy: la batalla entre bastidors


  Un savi escèptic

  La crisi de la crisi

  La lampisteria de Moncloa

  «Los Migueles» i el relat

  Ferraz després de Blanco

  Rubalcaba i el seu propi relat

  La Moragas’ People

  Tres gabinets en un

  «Que ningú s’atribueixi el ser guru»

  A l’Equip B

  Un dossier per acció


  Capítol 8. Obama i l’altra “Escola de Chicago”


  David Axelrod, el guardià del missatge

  Valerie Jarrett, «recorda que ets humà»

  Robert Gibbs, amb els nois de la premsa

  Jon Favreau, el jove «Favs»

  Pete Rouse, l’antic «senador 101»

  Rahm Emanuel, un veterà de guerra

   

  Capítol 9. Merkel: Les dones al poder (també a l’ombra)


  Beate Baumann, «l’entorn»

  Eva Christiansen, la tercera dona

  Joachim Sauer, «el fantasma de l’òpera»


  Capítol 10. Els soferts conseglieri de Berlusconi


  Paolo Bonaiuti, «el poli bo»

  Gianni Letta, el beat número dos

  Niccolò Ghedini, més que il avvocato


  Capítol 11. Sarkozy i la seva Cort


  Thierry Saussez, el mentor

  Franck Louvrier, «monsieur Communication»

  Claude Guéant, el Cardenal

  Pierre Charron, «el pitjor de tots»


  Capítol 12. Dave i els Cameroons

  Leana Pietsch, la importància de saber alemany

  Steve Hilton, el tercer home

  Andy Coulson, un fugaç Alastair Campbell

  Ed Llewellyn, un Sir Humphrey millorat

  Henry Macrory, piulant més del compte


  EPÍLEG: SOLUCIÓ ALS PROBLEMES O PROBLEMA AFEGIT?


  BIBLIOGRAFIA

  1. [...] guardians’, a L’Oracle Avui a les 15h presentem el llibre ‘Els guardians del missatge‘ al programa L’Oracle, de Xavier Graset, a can Catalunya Ràdio. Ens hi escoltem! Ja [...]

  2. [...] guardians’, en L’Oracle Hoy a las 15h presentamos el libro ‘Els guardians del missatge‘ en el programa L’Oracle, de Xavier Graset, en Catalunya Ràdio. ¡Ahí que nos escuchamos! Ya [...]

  3. [...] Moderados por Ariadna Oltra, hemos analitzado la actualidad… y hemos hablado, y mucho, de Els guardians del Missatge. Aquí os dejo el [...]

  4. [...] per l’Ariadna Oltra, hem analitzat l’actualitat… i hem parlat, i molt, d’Els guardians del Missatge. Aquí us en deixo el [...]

  5. [...] i l’Oriol Bartomeus van fer-me l’honor de dedicar una estona maca de la tertúlia a Els guardians del missatge. Un goig de conversa, que a més crec que va aportar reflexions de gran interès. Aquí us en deixo [...]

  6. [...] el Via Lliure Hoy Marta Cailà me ha entrevistado en el Via Lliure de RAC1. Hemos hablado de Els guardians del missatge, en detalle, con anécdotas divertidas que salen en el libro y reflexionando sobre los [...]

  7. [...] Lliure Avui la Marta Cailà m’ha entrevistat al Via Lliure de RAC1. Hem parlat d’Els guardians del missatge, en detall, amb anècdotes divertides que surten al llibre i reflexionant sobre els professionals [...]

  8. [...] dia a Alemanya s’hi hauria plantat amb abric, però aquestes coses també emeten missatge. I els guardians del missatge (també els de Mariano, clar), aquestes coses les tenen presents. Cancelar [...]

  9. [...] direu que aquest món de la consultoria política no presenta, com a minim símptomes de tenir uns Guardians del missatge que reclamen de l’atenció que els dedico des del món universitari i amb obres com la meva [...]

  10. [...] amb Photoshop… de verd! En aquest article que em va passar el meu amic JR veureu com Els guardians del missatge, també a Alemanya, saben de la importància dels colors. Perquè la imatge en política és molt [...]

  11. [...] que no pas pel què. La cosa, el què, fa il·lusió: entrevista per parlar del meu últim llibre, Els guardians del missage (Trípodos, 2011). Això fa il·lusió, sens dubte. Però, sobretot, em fa especialment content que [...]

  12. [...] maco de dècades, Joaquim Nadal, em faran l’honor de fer-me de Cicerones de luxe del llibre Els guardians del missatge (Trípodos, 2011). L’acte és obert a tothom i allà que parlarem de política i [...]

  13. [...] als ciutadans i per a ell? Algú del públic va recordar, post-acte de presentació ahir d’Els guardians del missatge a Girona, que Nadal quan manava a la capital gironina també seguia la màxima de Quint Tuli [...]

  14. [...] Guardians, per Sant Jordi Aquí recomanació d’Els Guardians del Missatge (Trípodos, 2011), avui a La Vanguardia. Ben acompanyada d’altres apunts sobre llibres [...]

  15. [...] i ja han sortit tots ells als mitjans… però… i els seus spin doctors? I els seus Guardians del Missatge? I el seu equip a l’Elisi? I el “primer ministre bis” que tradicionalment esdevé [...]

  16. [...] doctors: com mouen els fils els assessors dels líders polítics (Columna, 2009). L’últim és Els guardians del missatge. Els professionals de la comunicació política (Trípodos, 2011). Recommend on Facebook Share on Linkedin Tumblr Tuiteja sobre això Subscribe [...]

  17. [...] conegut a La Cort de Nicolas Sarkozy com Monsieur Communication. Ells va ser un gran d’entre Els guardians del missatge del president francès. I bé, el cas és que els presidents passen, també els seus equips, i [...]

  18. [...] (amb ferma intenció de regulatitat) a l’atenció en premsa (nostra o estrangera) que reben Els guardians del missatge d’arreu, d’aquí i d’allà. Aquesta setmana primera, amb referències uns dies [...]

  19. [...] de l’esclavatge al seu país. Com lliguen, doncs? Ah! Per l’art dels professionals Guardians del Missatge, que no per ser fora de la primera línia de combat es troben retirats. Com a mínim no en el cas [...]

  20. [...] de la esclavitud en su país. ¿Cómo ligan, pues? ¡Ah! Por el arte de los profesionales Guardianes del Mensaje, que no por estar fuera de la primera línea de combate están retirados. Como mínimo en el caso [...]

  21. [...] Acostuma a sortir força a la foto. És mèrit seu. Però també de la notorietat que van agafant els guardians del missatge, també a casa nostra. (És el de l’espessa cabellera… aquí en el dibuix ben [...]

  22. [...] una altra peça amb els guardians del missatge pel mig, amb una expressió interessant, en aquest cas “it-is-always-a-campaign [...]

  23. [...] d’un dels gurus de Sarkozy, al gran d’entre els guardians del missatge de l’italià Beppe Grillo: Gianroberto Casaleggio. També dijous passat, en aquest cas a Le [...]

  24. [...] de la bulle“. Quin gran país, no? Amb contres de diaris de prestigi dedicades a guardians del missatge que del món dels spin doctors en fan còmics i fins i tot jocs de [...]

  25. [...] que apunten a un desinflamen força prematur del projecte Hollande… entre d’altres, amb els guardians del missatge com a [...]

  26. [...] va donant alegries. Això sí, aquests setmana em torno a fixar, via premsa internacional, en uns guardians del missatge [...]

  27. [...] Setmana (12) Les tres potes de l’ala oest de la Moncloa de Rajoy. Les tres potes quant als guardians del missatge del president conservador. I l’ordre dels factors, aquí, no me l’agafin en sentit [...]

  28. [...] uns guardians de la setmana… del pel·lícula. Bé, de cine i de tele, també de sèries. Guardians del missatge mítics que us vull destacar d’entre la mà que n’hi ha. Un top ten que us proposo de [...]

  29. [...] la Setmana (14) La setmana passada vaig fer uns guardians de la setmana especial. Propostes de guardians del missatge que són o han estat protagonistes de cine (i tele). Us vaig demanar complementar el meu [...]

  30. Tu i jo som tres escrigué:

   [...] l’atenció sobre el caparronet que apareix just rere ells dos. És Georg Gänswein, el gran guardià del missatge de Ratzinger, que ara porta l’agenda de Bergoglio. Interessant link a l’ombra. Aquí us [...]

  31. [...] ben present dels temps en què va ser un dels homes de confiança d’Aznar. Un dels seus grans guardians del missatge, amic personal d’ell i de la seva dona, Ana Botella. Va ser portaveu del govern d’Aznar [...]

  32. [...] de la Setmana ben catalana. La vinent, vagin vostès a saber on reubiquem el focus, perquè de guardians del missatge ja sabeu que n’hi ha [...]

  33. [...] a pels dircab i els dircom. A França, gran entorn on hi ha un coneixement força estès sobre els guardians del missatge i les seves funcions en política, utilitzen aquest acrònim dircab per referir-se als caps de [...]

  34. [...] càrrecs com l’assessor d’imatge o els caps de gabinet o els escriptors de discursos o altres guardians del missatge… i no. Una altra cosa és que en el context espanyol (sobretot quan anem reduint l’escala [...]

  35. [...] caps de campanya, consultors en comunicació, experts en demoscòpia, el portaveu… Ells són Els Guardians del Missatge, membres dels equips de comunicació i estratègia política i institucional. Els nostres spin [...]

  36. [...] vaig escriure a Els Spin doctors i a Els Guardians del Missatge: l’hàbitat natural dels assessors de comunicació i estratègia és l’ombra, la cuina, [...]

  37. [...] Guardians de la Setmana (22) “Secretària ve de secret”. Com a guardians del missatge… qui dóna més, no? La frase la va dir Jordi Pujol, en fitxar-la com la seva secretària, a [...]

  38. [...] Guardians de la Setmana (22) “Secretària ve de secret”. Com a guardians del missatge… qui dóna més, no? La frase la va dir Jordi Pujol, en fitxar-la com la seva secretària, a [...]

  39. [...] gràcies a Máximo Díez-Cano. Va ser coordinador i portaveu de la campanya de Chacón. Pels seus guardians del missatge els coneixereu. Ja poden anar dient que això de Griñán no ha estat una indirecta a [...]

  40. [...] de la fundació FAES, d’on és patró. En definitiva, un dels més influents d’entre els guardians dels missatge hispans de les últimes dècades a les altes esferes del [...]

  41. [...] els grans speechwriters d’avui, d’ahir i de sempre. Gran entre els grans assessors i guardians del missatge d’entre els líders polítics més potents del globus. Va ser conseller especial de John [...]

  42. [...] del juliol com a “secretario ejecutivo del comando de Michelle”. N’és el gran guardià del missatge. Un personatge murri que quan dóna ordres a la molt àmplia (i gens fàcil de gestionar) coalició [...]

  43. [...] L’home que parla. La veu del líder davant la premsa. Un dels més importants d’entre els guardians del missatge, els membres de l’equip d’assessors de comunicació i estratègia del polític. I un [...]

  44. [...] d’entre Els Guardians del Missatge de FC Barcelona, aquests dies de molt moviment mediàtic a nivell insitucional, captats pels focus [...]

  45. [...] Amunt amb Els Guardians del Missatge! [...]

  Deixa un comentari