El Govern Aragonès… a l’ombra

 • El Govern Aragonès… a l’ombra

  spinsGOVok

  Aviat farà vint anys que estudio el món dels assessors de comunicació i estratègia, i hi he dedicat feina de divulgació periodística als mitjans, estudi acadèmic en molts casos culminat en llibre i una mirada singular com la que he compartit en aquest blog amb peces com El Govern Puigdemont… a l’ombra. Aquí entrega del nou president, Pere Aragonès. Aquí apunt sobre els principals munyidors a l’ombra de la comunicació i de l’estratègia i la gestió fora de càmera dels diferents Departament del govern ERC-Junts, començant pel Secretari del Govern (que com tots seurà a taula del Consell Executiu, amb president i consellers), Xavier Bernadí. La Secretaria de Difusió l’assumirà el periodista Jofre Llombart, amb Ignasi Genovès de director general. El seu relleu com a secretari de Comunicació del Govern el sabrem en breu. I la figura de portaveu de l’Executiu ha recaigut en Patrícia Plaja, responsable de comunicació amb èxit a Mossos, especialment en el front digital.

   

  PRESIDENT (Pere Aragonès)

  Una de les grans notícies en el camp dels assessors de comunicació i estratègia ha estat el fitxatge de Sergi Sabrià com a cap del gabinet de Pere Aragonès, és a dir, com a cap de l’Oficina del President, des d’on es proposa liderar un equip en la línia del que ha construït a ERC com a vicesecretari general de Comunicació i Estratègia. Tindrà amb ell, en aquest sentit, una peça clau que ja hi ha treballat a ERC, Carles Foguet, ara com a Director General de Comunicació del Govern. Helena Ricomà serà la cap de gabinet d’Aragonès, una responsabilitat que ja havia assumit amb Ester Capella a la conselleria de Justícia.

  De dircom del president, el periodista Marçal Sarrats, durant molts anys a la SER i que va aterrar en política via Ernest Maragall, primer com a conseller d’Exteriors i després en la seva cursa municipal. La seva adjunta serà Marta Alcolea, amb Aragonès a Economia des de feia anys. D’aquesta etapa també segueix Arnau Albert, com a responsable de discurs, ara del nou president. I ressenyar en aquest punt que l’històric Carles Fabró ha estat confirmat com a cap del Gabinet de Relacions Externes i Protocol, ara amb Anna Teixidó d’adjunta, que venia de l’equip d’Aragonès a Economia. David Camps, dirigent d’ERC al Baix Empordà, assumirà la responsabilitat de les relacions institucionals.

   

  VICEPRESIDENT (Jordi Puigneró)

  Segueix l’equip Que havia tingut Jordi Puigneró a Polítiques Digitals i Administració Pública. La periodista Vanesa Hernández com a directora de comunicació (dircom) i Ivan Monforte com cap director de gabinet (dircab). Xavier Miret repeteix com a cap de l’Oficina de Protocol amb Puigneró, ara a Vicepresidència.

   

  PRESIDÈNCIA (Laura Vilagrà)

  La número dos de Pere Aragonès a la llista d’ERC al Parlament comptarà amb un director de gabinet amb important experiència política des de les joventuts del partit i senador fins fa ben poc: Bernat Picornell. Laura Ribalaiga, també amb passat a les JERC, serà la seva adjunta. I el periodista Marc Bataller passa de Sanitat a fer de dircom d’aquesta conselleria clau. Anna Nebreda, secretària general de la federació de Barcelona d’Esquerra, encapçalarà les relacions institucionals del departament.

   

  ACCIÓ EXTERIOR I TRANSPARÈNCIA (Victòria Alsina)

  Un dels spin doctors més joves però amb més experiència i recorregut en l’univers postconvergent, Jordi Moreso, en serà el cap de gabinet, abans en equips del president Mas, de Quico Homs, del president Puigdemont, d’Elsa Artadi i de Meritxell Budó, dedicat a l’àmbit de discurs. Tindrà Eva Doya, politòloga, com a adjunta. I una altra ex JNC, Laura Costa, en serà la dircom, amb recorregut en l’univers de Junts, en la seva última etapa a Cultura. Helle Kettner, periodista danesa des de fa anys a Catalunya, serà assessora especial en comunicació d’acció exterior. Sandra Hernández, amb experiència a Empresa i Coneixement, serà la cap de l’oficina de protocol. I Gerard Vives, assessor d’anàlisi i estratègia.

   

  ECONOMIA I HISENDA (Jaume Giró)

  Secretari General del Departament, un altre jove spin amb molt de recorregut en el Govern de Catalunya d’ençà de l’etapa d’Artur Mas com a president: Jordi Cabrafiga. Fins ara ha arribat a assumir funcions de secretari general, director de gabinet i dircom, en alguna ocasió. El cap de gabinet, en aquest cas, serà Josep Vicenç Mestre., que abans ha treballat especialment amb Josep Costa al Parlament. De directora de Comunicació (dircom), el departament ha fitxat Anna Grabalosa, peça clau en la gestió comunicativa i de relacions amb els mitjans de Junts, fins no res al capdavant d’aquestes responsabilitats al Parlament de Catalunya. Sira Torrecillas, fins ara a Presidència, ha estat escollida per encapçalar les relacions institucionals del departament. I Gisela Enseñat, amb experiència a Interior, en serà la cap de l’oficina de protocol.

   

  RECERCA I UNIVERSITATS (Gemma Geis)

  Jurista i Secretari d’Admnistració Local, alcalde de Campdevànol durant 8 anys, Joan Manso assumeix la direcció del gabinet de la consellera. I la fins ara responsable de comunicació de la universitat de Girona, Olímpia Trias, passa a ser la dircom del departament.

   

  INTERIOR (Joan Ignasi Elena)

  Hi va començar a fer les funcions de dircom Oriol Duran, que ha fet tasques de gestió de comunicació i de relacions amb els mitjans als grups d’ERC al Congrés i a l’Ajuntament de Barcelona. La titular, ja oficial, Cristina VillàRaül Murcia, home de confiança d’Oriol Junqueras i fins ara a Vicepresidència amb Pere Aragonès, en serà el cap de gabinet. El periodista Bernat Gimeno, abans cap de premsa d’Exteriors, serà assessor especial de xarxes.

   

  EDUCACIÓ (Josep González Cambray)

  Eduard Illa (fins ara ja al departament) i Gemma Domínguez (fins ara a Salut) assumiran amb “el mateix poder de decisió” la gestió de la comunicació del departament. Neus Fornells en serà la cap de gabinet. Imma Cabré, que ha passat pel CAC, serà assessora en matèria de seguiment i comunicació. Gavina Garcia, la cap de l’oficina de relacions institucionals, i Elisenda Ribé, cap de l’oficina de protocol.

   

  SALUT (Josep Maria Argimon)

  De cap de gabinet, el nou conseller tindrà una juntaire i també membre de La Crida, Montse Morante, abans responsable de Relacions Institucionals a Presidència. Núria Ribas en serà la cap de relacions institucionals i Alexandre Figueras encapçalarà l’Oficina d’Anàlisi i Estratègia.

   

  CULTURA (Natàlia Garriga)

  La figura de la dircom en aquest departament ha estat la que més s’ha fet de pregar, i finalment ha recaigut en la periodista Clàudia Rius, a qui potser heu llegit al digital Núvol.

   

  JUSTÍCIA (Lourdes Ciuró)

  Dircom amb recorregut, Rosa Maria Mestres, que ja havia col·laborat amb el president Jordi Pujol, Mas i els governs Puigdemont i Torra. Amb ella, Pep Montané farà tàndem com a director de gabinet (dircab), un home format a nivell local, com a gestor de comunicació i relacions amb els mitjans a l’Associació Catalana de Municipis, i posteriorment per exemple spin doctor de Miquel Buch a Interior. Ja havia estat cap de gabinet amb els consellers Buch i Sàmper.

   

  DRETS SOCIALS (Violant Cervera)

  Un clàssic d’entre els spin doctors de l’univers juntaire, Xavier Jordà, ja assessor al Parlament en temps de CiU, amb Jordi Turull, serà el director de comunicació (dircom) de la consellera. Maria Rosa Pons, en serà la directora de gabinet, tasca que ja ha assumit amb Laura Borràs i Àngels Ponsa a Cultura. Laura Méndez, fins ara a Interior, serà la cap de relacions institucionals de la conselleria, i Laura Gual, la cap de protocol, també provinent de Cultura.

   

  EMPRESA I TREBALL (Roger Torrent)

  Jordi Martínez passa a ser el  cap de Gabinet a Empresa i Treball, abans responsable d’estratègia digital al Parlament amb Carme Forcadell i amb el mateix Roger Torrent. Tindrà a Anna Rubio d’adjunta. I també l’expresident de la cambra catalana recupera d’aquesta etapa seva el dircom que hi va tenir i que abans igualment havia acompanyat Carme Forcadell (també a l’ANC), Joan Serra. L’advocat Oriol Sagrera, que ja havia treballat amb Torrent -i abans amb Carles Mundó-, serà el secretari general del departament. Xavier Roger, de les JERC del Maresme, serà el cap de relacions institucionals de la conselleria. I Marta Espasa, periodista, assessora en projectes de comunicació.

   

  IGUALTAT I FEMINISMES (Tània Verge)

  Isabel Muntané en serà la dircom. Es descriu com a “periodista i feminista” i és directora de Màster en Gènere i Comunicació. La directora de gabinet serà la Marina Garcia, que va ser dircab de Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament

   

  ACCIÓ CLIMÀTICA, ALIMENTACIÓ I AGENDA RURAL (Teresa Jordà)

  Un dircom que fins ara havia exercit aquesta funció a Justícia amb els consellers Mundó i Capella, passa a fer-ho amb Jordà: Oriol Burgada. I de cap de gabinet, Jordi Aranda.