Els Guardians de la Setmana (23)

 • Els Guardians de la Setmana (23)

  Maig de 2012. Fa poc més d’un any. A la foto, la consellera andalusa de la Presidència, Susana Díaz, al Palacio de San Telmo, amb el president de la Junta, José Antonio Griñán, després de la presa de possessió del viceconseller de Presidència i Igualtat, Antonio Lozano; Miguel Ángel Vazquez, el Portaveu del govern andalús…  i qui aquí i ara ens interessa de veritat: el secretari general de la Presidència, Máximo Díaz-Cano. Alerta. Corbata vermella. Mirant a càmera. Responsable de les relacions amb la premsa, la publicitat, la interlocució amb el soci d’IU i responsable dels nomenaments dels delegats provincials. El número dos de la número dos o el veritable número dos de Griñán a l’ombra?

  Ella, Díaz, la delfí, la nineta dels ulls d’un Griñán que aquesta setmana ha dit que plega, que a la política (i al PSOE en particular) li calen “nous pilots”. Ella a les primàries que es presentarà. Ella que va ser un dels puntals de la campanya de Carme Chacón per la secretaria general PSOE. I per poc que no se’n surten. I entre d’altres gràcies a Máximo Díez-Cano. Va ser coordinador i portaveu de la campanya de Chacón. Pels seus guardians del missatge els coneixereu. Ja poden anar dient que això de Griñán no ha estat una indirecta a Rubalcaba, que l’equip a l’epicentre del poder de la Junta ens deixa clars els links entre l’estratègia de Griñán i la de Chacón.

  Altres secretaris generals de Presidència que ens demostren la seva importància organitzativa i/o com a homes/dones de màxima confiança del líder de torn:

  María Rosario Pablos. Secretària General de la Presidència del Govern d’Espanya. Dona de màxima confiança de la vicepresidenta i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría. La seva peça en l’equip que treballa de forma més estreta amb Mariano Rajoy a Moncloa. La seva peça, doncs, en un equip sobretot muntat pel director de Gabinet del president, Jorge Moragas. Soraya la va ajudar en la preparació de les seves oposicions a advocada de l’Estat. Ella n’ha estat assessora des de fa anys.

  Jordi Vilajoana. Secretari General de la Presidència d’Artur Mas. Amic íntim del president català. Publicitari de llarga trajectòria en el sector, durant anys va participar des d’aquest ram (tot i que també com a militant del partit) en campanyes electorals de CiU. El 1995 va assumir la direcció general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), avui CCMA. L’any 1999 va ser nomenat conseller de Cultura, càrrec que va ocupar fins que CiU va perdre el poder l’any 2003. Ara Mas, en una legislatura clau, passades les eleccions del 2012, i malgrat tenir conseller de la Presidència (un Francesc Homs que la passada legislatura va ser secretari general de la Presidència), ha volgut tenir al seu costat, al nucli dur de Palau, el seu amic Vilajoana, un dels seus homes pont amb Madrid, on fins fa poc ha estat senador.

  José de la Uz Pardos.  Titular de la Secretaria General Tècnica de Presidència, Justícia i del Portaveu del Govern de la Comunitat de Madrid. De la Uz havia estat secretari personal de l’actual president, Ignacio González. Ara exerceix de coordinador d’una conselleria clau en la concepció estratègica i en la projecció del missatge de l’Executiu. Un departament dirigit per Salvador Victoria Bolívar. Abans, De la Uz havia exercit les mateixes funcions, amb Nacho González de titular, al macrodepartament que el delfí d’Esperanza Aguirre pilotava en els últims temps d’aquesta com a presidenta: Vicepresidència, Conselleria de Cultura i Esport i Portaveu del Govern. Aquí tenia Salvador Victoria de viceconseller.

  I seguiríem amb els secretaris generals de la Presidència i no acabaríem, però sempre mantenint una constant: màxima proximitat al líder. O són la mà dreta del líder o són la mà dreta de la seva mà dreta. Oi que m’enteneu? Persones encarregades de la coordinació (no necessàriament tècnica) d’un Executiu o del departament de la Presidència, ja sigui amb el president de referent o amb el seu segon. Peces clau a la cúpula dels governs. Peces clau als fogons de la cuina de la política.

  La setmana vinent més Guardians de la Setmana!