Com un sol home

 • Com un sol home

  units

  Com aquells moviments instintius del cos humà que fem ben bé sense adonar-nos-en, els partits polítics reaccionen sistemàticament, sense necessitat d’aturar-s’hi gaire o gens, quan es donen circumstàncies com l’atac exterior o allò que ells consideren que ho és. En aquest sentit, efectivament, a CiU es van sentir atacats quan Oriol Junqueras va dir que si Esquerra guanyava les eleccions catalanes, igualment oferiria la presidència a Artur Mas, si això els preocupava. Ho van veure com una befa amb to perdonavides i un voler projectar l’actual president com un titella en mans d’Esquerra, «i tot per no admetre que el líder republicà i el seu equip no estan per l’acord».

  A CiU es van sentir atacats llavors i també ara, encara més, quan a la seva roda de premsa de divendres -«per traspassar-nos la pressió i identificar CiU com el problema»-, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va venir a dir que el problema és que els convergents no volen independents a la llista de Junqueras. «Això últim ja és de traca, a més de molt deshonest», diu un dels homes de Mas al partit.

  En guàrdia, doncs. I, de retruc, un moviment annex de manual en aquests casos: augment de la cohesió interna. En aquest cas a CDC i a CiU. ¡Com un sol home! Fa setmanes que passa. Pau interna per encarar la batalla amb l’altre en condicions. En aquest sentit, fins i tot un Josep Rull, que aixecava suspicàcies entre algun sector del partit, ara és reivindicat pels qui fins ara eren més crítics, «perquè està obrint-se, escoltant i repartint joc a tothom dins la casa». Fins i tot quan ara preguntes a aquests sectors més escèptics amb ell com el veurien de futur líder, et diuen: «Ara per ara és el que tenim i ens hi haurem d’entendre».

  I ell va feinejant, també polint la seva projecció pública, com per exemple en les passades festes nadalenques amb sessió d’entrenament comunicacional de la mà d’un assessor, vell conegut de la casa, Ferran Ramon Cortés, que ja va ajudar Mas fa anys en el seu procés de construcció com a líder, en el front de la comunicació verbal i no verbal. Això, de cara enfora, però ara, sobretot, de cara endins, Rull al partit i Mas a palau busquen cohesió interna a CDC i a UDC. Mas ha donat joc en la seva estratègia a la vicepresidenta Joana Ortega (d’Unió).

  Sun Tzu a L’art de la guerra, gran manual d’estratègia política, va dir: «Maniobrar amb un exèrcit és avantatjós. Maniobrar amb una multitud indisciplinada és perillós». A CiU s’hi estan aplicant. ¿Només per si un cas?

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)