Navarro té raó (a Espanya)

  • Navarro té raó (a Espanya)

    Pere Navarro té raó. A Espanya. A qualsevol altre indret d’Occident segurament no. Però a Espanya és així. Hi ha uns individus, els catalans, que només a l’hora d’abonar impostos són de primera. Per la resta, són ciutadans de segona a qui es pot insultar constantment sense més i a qui s’amputa l’autogovern quan convé i sense gaire més explicacions que les constants apel·lacions a la Constitució. Per tant, efectivament: si es volen manifestar en defensa del seu dret a votar o a emancipar-se, cal que es paguin la vigilància de la cosa. Obvi. Manicòmic, Pirineus enllà, però molt descriptiu del moment que viu Catalunya. La majoria expressada a les urnes i que dibuixa un Parlament amb majoria sobiranista no està equivocada. Perquè seguir a Espanya vol dir exactament allò que fins i tot aquells que es reclamen més “progres” ja assumeixen sense embuts: que som i serem ciutadans de segona. Dins d’Espanya.

    Diagnòstic del moment del país a banda, les últimes declaracions de Pere Navarro també són esclaridores quant al seu lideratge i a la situació del PSC. Diu Josep Ramoneda que “el PSC intenta parlar en el nom de menys gent possible”. I això sí, sens dubte, que ho estan aconseguint. Qui diu que a casa seva sobra gent és normal que al carrer també li sobri gent quan es manifesta per idees que no són les d’ell. I així els va. Cada dia amb menys gent que pensa com ells i amb menys votants potencials, dins i fora del partit.

    Està clar que a can PSC han decidit. En tenen el dret. I per què s’han decantat? Per fer que el seu primer secretari les digui de l’alçada d’un campanar per mirar de desviar l’atenció del desori, el caos i el soroll que projecta un partit que viu una gran convulsió a cor obert. Però en política com a la vida en general no tot s’hi val. Voler banalitzar el clam de centenars de milers de ciutadans tot comparant la seva mobilització amb un esdeveniment esportiu és grotesc. Igual com el fet de reclamar que es pagui la despesa una entitat que munta una gran manifestació. Als sindicats li ho reclamarà l’1 de Maig? I als de PP i rodalia, l’Onze amb la cadena que volen fer al voltant de la Sagrada Família? A aquests no perquè seran pocs o perquè no li fan nosa o perquè en part pensen com ell? Molt propi, en tot cas, d’un ideari democràtic i progressista. A Espanya, és clar. A la resta d’Occident no.

    (Per llegir l’article al NacióDigital, cliqueu aquí)