Els Guardians del Missatge d’Hollande

 • Els Guardians del Missatge d’Hollande

  Ja els tenim aquí, al govern francès. Perquè sí, François Hollande ja té ministres i ja han sortit tots ells als mitjans… però… i els seus spin doctors? I els seus Guardians del Missatge? I el seu equip a l’Elisi? I el “primer ministre bis” que tradicionalment esdevé el Secretari General de l’Elisi per a tot president francès? I “la ploma” del líder? Doncs sí, ja han estat nomenats, i jo aquí que us n’apunto el nom dels principals, amb un accent especial en un conseller àulic amb origen espanyol: Aquilino Morelle.

  Fill d’exiliats republicans espanyols, Morelle ha estat adjunt al director de la campanya d’Hollande, Pierre Moscovici, ara ministre d’Economia. Moscovi, com el portaveu de la campanya, el català de naixement Manuel Valls, era ferm candidat a ministre (com ha acabat confirmant-se), però Morelle estava escrit que seguiria parlant a cau d’orella del líder (i escrivint-ne les paraules), entre bambolines, a Palau.

  Ha estat també el principal negre dels discursos del líder socialista d’ençà de la seva victòria en les primàries. El seu speechwriter en cap. O dit més finament, la seva ploma. Ja escrivia els discursos del primer ministre Lionel Jospin a Matignon, entre 1997 i 2002. Jospin en va ser el primer mentor, un cop el va conèixer de la mà de Moscovici, amb qui havien establert amistat a l’Escola Nacional d’Administració (ENA). I els links van seguir, amb ell sempre a l’ombra. Va fer campanya amb l’avui primer ministre, Laurent Fabius, contra el Tractat per a una Constitució Europea. I fins fa pocs mesos va dirigir la campanya d’Arnaud Montebourg (avui ministre de Reconstrucció Productiva) en les primàries del Partit Socialista francès. Un cop aquest es va unir a Hollande, Morelle ho va fer amb ell.

  Ara passa a assumir el rol de “conseller polític” a l’Elisi. Sens dubte, el seu gran spin doctor polític i estrateg a Palau. Metge i llicenciat en ciències polítiques, és un enarca, com Hollande i bona part del gabinet que ha muntat a l’Elisi.

  Hollande, fill de la mítica ENA francesa, s’ha envoltat a Palau d’uns quants companys de l’indret, alguns companys de promoció i tot (la Voltaire, del 1980). Per exemple, el Secretari General de l’Elisi, Pierre-René Lemas. Alt funcionari, prefecte, marginat per esquerranós durant el mandat de Nicolas Sarkozy. Un càrrec clau, el seu, que suposa la culminació de tota una llarga carrera política, ara com a vicepresident oficiós, que és un dels malnoms que acostuma a annexar-se a la figura del Secretari General de l’Elisi. Els seus adjunts són Nicolas Revel i Emmanuel Macron (números), tots dos en la trentena.

  Una altra enarca de la promoció Voltaire d’Hollande és Sylvie Hubac, nova directora de gabinet. És fidel amiga d’Hollande des dels temps d’estudi. El seu adjunt, Alain Zabulon, també és enarca. Pierre Besnard, en serà el cap de gabinet, amb les funcions de controlar i gestionar l’agenda del president.

  Christian Gravel, de 38 anys, director de gabinet i de la comunicació que ho ha estat de Manuel Valls, és el nou dircom del president de la República, plaça que fins ara ocupava Franck Louvrier amb Sarkozy. Marylène Courivaud és la nova cap de premsa.

  Aquests noms us destaco avui. N’anirem sumant més, i amb més detalls.