Cultivant consensos

 • Cultivant consensos

  «Si ara no us enteneu amb aquests que manen a ERC, no ho fareu mai». La frase és de fa pocs dies, i un militant republicà condemnat a l’ostracisme l’hi va deixar anar a un membre de l’equip del secretari d’organització de CDC, Josep Rull. El damunt dit formava part, juntament amb el diputat Joan Tardà i la diputada Anna Simó, del poder del Baix Llobregat a l’ERC de Joan Puigcercós. Però no es va saber reciclar com Simó, que segueix en el nucli dur de l’ERC actual, la seva permanent nacional.

  En aquest òrgan, Junqueras és l’únic novell. La resta ja formava part de l’anterior. Però sembla que hi ha hagut voluntat de reinvenció per part de la majoria. Renovar-se o morir, diuen. Al costat del nou president, l’antic, Puigcercós, la secretària general, Marta Rovira, i els que la segueixen en l’escalafó, Lluís Salvadó, Oriol Amorós, Eduard López, Simó, el cap del grup municipal a Barcelona, Jordi Portabella, i el portaveu de les joventuts, Gerard Gómez.

  La diferència d’aquesta permanent amb l’anterior, segons els més escèptics, és «voler fer-se perdonar l’etapa del tripartit i voler canviar de parella de ball per trobar un lloc sota el sol». Segons un dels seus membres, «la diferència és que som un equip, sense bàndols, que va a l’una i que un diumenge podria anar-se’n perfectament de costellada , cosa impensable en els temps de Carod i Puigcercós». Asseguren haver trobat l’elixir màgic del consens intern, primer pas per generar confiança de portes enfora, per exemple entre l’electorat o entre potencials socis polítics.

  ¿Deu ser veritat que Alicia Sánchez-Camacho ha promès parlar amb el director d’un destacat diari madrileny per convence’l que mantingui amb força la seva edició a Barcelona perquè s’acosten temps de xoc i de molt moviment en la política catalana? M’ho assegura algú a qui l’hi va prometre. No és cap bestiesa. Perquè, de fet, està arrelant la sensació de moment crític en la política, i no només al PPC. També a ERC. L’equip de Junqueras diu que, per això, es vol entendre amb CiU, però, de moment, sense implicar-se en el Govern fins després d’unes eleccions que augura que a ERC li aniran bé. Assumeixen encara desconfiança mútua, però asseguren estar disposats a renúncies. Una vegada compactada la seva direcció, ara les prioritats de Junqueras serien recompondre l’espai polític d’ERC i construir ponts de diàleg amb CiU. Cultivar consensos.

  El 20 de juny vinent, està previst que el president d’Esquerra sigui el convidat al sopar que, periòdicament, uneix els membres de l’Associació Ciutadana Barcelona 2020, liderada pel convergent secretari del Govern, Germà Gordó. Per anar regant el jardí.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)