La casa sota la sorra

 • La casa sota la sorra

  Seth Godin, guru del màrqueting polític, defensa que «tot, en el personatge polític, explica una història: la seva roba, la seva parella, els seus assessors…». També ells, els professionals de la comunicació política, que a Esquerra ens descriuen un lideratge encara en construcció.

  Una de les primeres imatges d’Oriol Junqueras com a nou president d’ERC va ser la visita a la seu nacional del partit. Allà, Joan Puigcercós li va cedir el testimoni en el que en aquell mateix instant va deixar de ser el seu despatx. De fons, en algun pla furtiu de les càmeres, el seu cap de premsa, Jordi Trilla, es distingia clarament, a una distància prudent, vetllant pel transcurs del guió previst. I encara ho fa (sí però no).

  En aquell acte simbòlic, Puigcercós li va regalar a Junqueras un rellotge de sorra que ell utilitzava a les reunions de la seva executiva per controlar els temps d’intervenció. I la cordialitat d’aquella estampa, asseguren des d’Esquerra, s’ha mantingut. De fet, n’hi ha que des del mateix partit adverteixen que Puigcercós és «un dels pocs suports reals i inequívocs amb què compta Junqueras». «¡Ostres, Oriol ! Si no pots ni canviar el president de l’Irla…», es va exclamar fa poques setmanes un dels seus homes quan Junqueras va admetre que encara no podia rellevar Josep Vall com a director de la fundació d’ERC.

  L’equip, com diu Godin, també ens descriu el líder. Junqueras va portar de Brussel·les el seu assistent i interlocutor amb els mitjans, Jordi Bacardit. Tot apuntava que seria el nou cap de premsa, però no. Diuen que emprèn el camí de retorn a la capital europea. En comptes d’ell, el nou cap de premsa d’ERC és Sergi Sol, que ja havia exercit durant el lideratge de Puigcercós. I Trilla, el gran interlocutor amb els mitjans des de la cuina de Calàbria en temps del polític de Ripoll, segueix sent-ho per a molts, ara com a responsable de l’àrea al Parlament.

  ¿Total? Junqueras recorda aquella obra de Joaquim Carbó, La casa sota la sorra, i sembla construir la seva humil casa dintre de les parets de vidre d’aquell rellotge de Puigcercós. De moment el protegeixen.

  S’ha reunit a Palau amb Quico Homs. Amb Oriol Pujol ho fa més sovint. Hi ha sintonia. Aquesta setmana Junqueras ha defensat per televisió el diàleg «amb tots» i la seva aposta per fer front comú amb Artur Mas pel pacte fiscal. Per ara, a Esquerra (…)

  (Per llegir l’article complet a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)