El protector del Sant Sepulcre

 • El protector del Sant Sepulcre

  Godofreu de Bouillon, un dels líders de la primera croada, va fundar un orde militar concebut com a confraternitat mixta clerical i laica de pelegrins que va créixer al voltant del Sant Sepulcre, la tomba de Jesucrist. Godofreu, duc de la Baixa Lorena i protector del Sant Sepulcre, tenia clar l’objectiu dels seus homes: protegir el lloc sant dels infidels. Més endavant, quan es va traslladar a Europa, la companyia es va dedicar a l’alliberament de captius cristians de mans musulmanes. Actualment està enfocada a la caritat i conserva un estatus particular dins l’Església catòlica. Deus lo vult. Déu ho vol. És la divisa del grup, l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem.
  I el cas és que així com hi ha a Unió qui s’encomana a l’ajuda de l’Altíssim per prometre el càrrec, també hi ha a Convergència qui de referents divins va ben servit. Sense anar gaire enllà, i perquè l’actualitat de la setmana ha vingut marcada per unes declaracions seves d’impacte d’avui fa just una setmana a propòsit de l’impost de successions, cal parar compte amb qui diu la llegenda que és un dels més destacats cavallers del Sant Sepulcre a Catalunya: Germà Gordó, el secretari del govern.
  Esperit militar, sacrifici i alliberament de captius. Lliga. Podria desmentir que la intervenció del secretari diumenge passat hagués estat un estirabot espontani. En tot cas, potser una passada de frenada de qui alguns a CiU consideren “més papista que el papa”? La lleialtat de Gordó a Artur Mas és a prova de bombes, però el president no hauria celebrat la seva intervenció. Ans al contrari. Això sí, per acció o omissió, Mas s’ha beneficiat d’un tarannà molt propi dels líders polítics: divide et vinces. Divideix i venceràs.
  Perquè si Josep Antoni Duran i Lleida assumeix un protagonisme exagerat que fa que fins i tot s’avanci al president mateix a l’hora d’anunciar la supressió de l’impost de successions, potser no és sobrera una certa desautorització, oi? I si, de tot plegat, en surten desgastats ell i el secretari, res no haurà estat sobrer si el president hi posa pau i seny, i hi diu l’última paraula. La seva autoritat queda reforçada mentre els altres s’han esbatussat. I Gordó, content de servir fidel i protegir els interessos del seu líder. És per això que hi és. I si una de les seves missions és marcar el flanc d’Unió, tinguin per cert que s’hi continuarà dedicant, sobretot per vocació.
  Dades a observar (…)