Merkel: les dones al poder (també a l’ombra)

 • Merkel: les dones al poder (també a l’ombra)

  .

  Angie. Així de carinyosament la coneixen els alemanys. No és una Thatcher bis. No és cap dama de ferro, perquè l’estil germànic allà a Alemanya (faltaria més) és el que es porta (de sempre). Estalviadora en gesticulació, directa, d’anar per feina, però ella ha sabut afegir a aquestes qualitats un toc de tendresa (la justa i quan toca) amb un somriure murri i amb un fer com timidot però, en realitat, del tot decidit. Ara els seus socis liberals al govern li estan provocant més mal de cap que no pas els que va tenir amb l’anterior pacte amb els socialdemòcrates del SPD. Però a la Cancelleria, un equip de fidels spin doctors ajuda Angela Merkel a surar damunt aquests i altres (no pocs) obstacles que aquest seu segon mandat l’estan assetjant amb més força que mai. Res que no sigui a l’abast de la dóna més poderosa del món segons la revista Forbes.
  .
  Beate Baumann, “l’entorn”
  .
  Juntes des del 1992, fa dècades que treballen juntes a diari, colze amb colze. Allà on Merkel ha tingut responsabilitats polítiques, i per tant despatx, el de Baumann ha estat annex al de la seva cap. També a la Cancelleria, on és la Directora de l’Oficina de la Cancellera des que hi van fer aterratge el 2005. De fet, Baumann ja havia acompanyat Merkel també en el seu aterratge a la secretaria general del seu partit, la CDU, l’any 1998, com a cap del Departament de Planificació.
  .
  Sempre amb trajo-jaqueta (com Merkel), amb pentinat còmode i amb poques floritures (com Merkel) i amb maquillatge gairebé inexistent (aquí a Merkel l’obliguen, quan toca, al contrari), accentua més que la seva cap (per raons obvies) la fredor i la distància en el tracte amb tercers. No dóna entrevistes i fuig de les càmeres com de la pesta. El seu àmbit d’actuació és la rereguarda de Merkel i té molt present que per ser-li útil cal que tot el protagonisme recaigui en la cancellera.
  .
  Formada en part a Cambridge, al Regne Unit, terra d’spins, és una ferma creient en la utilitat de les enquestes i els sondejos al servei de l’estratègia política. Ella els encarrega, els escruta, n’extreu conclusions… i aquestes van directes a Merkel, que actua en conseqüència. Perquè la premsa alemanya ho té clar i quan ha de descriure “l’entorn” de Merkel, el cercle queda ràpidament delimitat en un primer nivell jeràrquic: Beate Baumann. I tot i això, ambdues es tracten de “Frau Baumann” i “Frau Merkel”, de vostè. 100% món germànic.
  .
  La simbiosi és molt gran, fins al punt que s’apunta cert mimetisme en la gesticulació de totes dues dones. El seu poder és temut i reconegut per tothom que coneix l’escena política germànica. No debades és considerada la segona dona més poderosa d’Alemanya. I no té cap ministeri ni dirigeix cap consell d’administració. És una spin doctor. De les poques dones que exerceixen aquesta condició en la política internacional al més alt nivell.
  .
  Eva Christiansen, la tercera dona
  .
  Portaveu de la CDU en temps de Merkel secretària general, abans que arribessin a la Cancelleria alemanya. Fa per tant més de deu anys que treballen juntes. És la seva principal assessora en comunicació. En el nou govern de Merkel assumeix una doble funció, sumant a les seves tasques com a principal consellera en comunicació les de Planificació, Afers Polítics i Especials. Això incorpora el discurs de la cancellera. En conjunt, la visibilitat de Merkel és a les seves mans. Des del control de la intensitat de la llum en l’estudi d’una entrevista, fins a quan i on es fa aquesta en cas que ella consideri que s’escau. És la gran gatekeeper d’Angie. La barrera última davant els mèdia.
  .
  Ja tenia molt de poder, però des d’aquest 2010, encara més. I és que, a més debilitat de Merkel en el govern (i ella millor que ningú sap com l’estan desgastant els socis liberals), més poder per a les dues dones de la cancellera. L’ascens formal de Christiansen n’és una prova més.
  .
  Ella és l’única que pot anivellar-se mitjanament a Baumann en proximitat i influència sobre Merkel. És “la tercera dona”, adaptant allò famós d’“el tercer home”. De fet, van ser aquestes tres dones, convençudes de les seves capacitats, les qui van conjurar-se per canviar la imatge escleròtica i corrupta d’una CDU decadent. I van triomfar. Amb Merkel recolzant-se sobretot en elles dues, i gairebé en exclusiva en un partit que tenia farcit d’enemics abans de fer-se amb el poder.
  .
  Diuen d’ella que coneix Merkel millor i tot que el seu propi marit, Joachim.
  .
  Joachim Sauer, el fantasma de l’Òpera
  .
  El marit de la cancellera. La discreció elevada al cub. Fins al punt que la premsa (ja sabem, la canallesca) l’ha rebatejat en funció d’una de les poques cites on anualment el poden captar públicament els flaixos de les càmeres: el festival wagnerià de Bayreuth. I ja tenim aquí per què li diuen “el fantasma de l’Òpera”. Cruel.
  .
  Pare de dos fills i casat en segones núpcies amb Merkel, ella no va adoptar-ne el cognom… potser perquè “Sauer” vol dir “àcid”, “agre” i això fa poc de candidat polític a res?? En tot cas, ell ho és força, d’agre, com a mínim amb els mèdia. No dóna gaire imatges i cap titular. De fet, no dóna ni entrevistes. I el tàndem funciona perfectament. Evelyn Roll, autora d’una biografia autoritzada de Merkel, defensa que “l’amor d’Angela i Joachim es basa en una complicitat intel·lectual molt forta”. I ella, com els pocs que han escrit sobre Sauer, li reconeix una gran influència sobre Merkel: “Cada nit, a casa, fan una repassada de la jornada de treball. Per a Angie, ell suposa un assessor personal de primer nivell, així com un dels seus grans vincles amb la realitat”. El bategem, doncs, com a spin “especial”.
  .
  Aquest home és dels pocs que traspassen les moltes barreres que Merkel disposa per preservar el nivell més pròxim a ella. També ho ha fet, fins fa no gaire formalment i en el dia a dia, l’actual ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, fins ara (i des que Merkel va accedir al govern) Ministre de la Cancelleria (Cap de Gabinet, en la nostra nomenclatura). Gaudeix, com els tres citats fins ara, de la confiança cega de la cancellera. I fa més de 20 anys que treballen plegats. És un gran gestor, un organitzador eficaç, discret, sense estridències. Com li agrada a Merkel.
  .
  Ja veuen. Amb Angie, les dones al poder, també a la cuina de la política. I posats a trencar tabús retrògrads, potser que no sobrarà apuntar que el controvertit soci de govern dels democristians de Merkel, el liberal Guido Westerwelle, compta com un dels seus principals assessors en matèria de relacions públiques i d’imatge amb la seva parella, Michael Mronz. Aquest cap de setmana s’han casat. Així que ara Westerwelle, ministre d’Afers Exteriors alemany, pot comptar amb els consells del seu company a peu de catifa vermella, on caps d’Estat i de govern (rancis o no, conservadors o progressistes) han de retre honors a la primera parella gai al capdavant de la diplomàcia germànica.
  .

  1. [...] poetessa ‘negra’ de Cameron Hi ha poca spin doctor(a) entre els cuiners estrella de la política internacional, al més alt nivel. Com a mínim de [...]

  2. […] Beate Baumann. Segurament, la més discreta de tots, d’aquests i dels altres grans assessors de líders […]

  Deixa un comentari