Nous lideratges, nova imatge, nous partits?

 • Nous lideratges, nova imatge, nous partits?

   

  Nous lideratges, nova imatge, nous partits. Aquesta és la cadena que ens venen els polítics quan una marca electoral ha entrat en crisi i en vol sortir. El PP s’hi va posar el 1989, amb José María Aznar, i el PSOE amb ZP l’any 2000, per exemple. Del primer cas (de la construcció mediàtica del lideratge d’Aznar, annexa a una nova marca i a un nou model de partit) en trobem uns apunts boníssims a partir del minut 22 d’aquest vídeo: Nueva derecha: ¿Las gaviotas dónde irán?. Però us el recomano tot.

  Ara que totes les enquestes marquen que els grans partits (a nivell espanyol, però no només) entren en crisi i baixen espectacularment a totes les enquestes, aquest reportatge de La Sexta centra el focus en el cas del PP. Ciutadans, UPyD i Vox amenacen la condició de partit catch all del centre-dreta que ha estat el partit de Mariano Rajoy des dels temps de José María Aznar. Causes? Possibles explicacions? Evolució de vot? De líders? De societat? Ells ofereixen en part allò que el PP l’any 1989?

  Tot això i més en aquest interessant i alhora divertidíssim document que obre lligant la cançó Todos Juntos de Guille Milkyway amb l’última convenció del PP, i que ens mostra, entre molts altres impagables moments, els primers cartells electorals d’Aznar i de Rajoy, o un Aznar (1989) passejant amb jersei vermell a les espatlles, color a conjunt dels complements de la seva senyora n’Ana Botella. Això i un Rajoy, Rato, Arenas i Cascos joveníssims, en un programa d’Hermida amb Kylie Minogue fent contorsions a dos pams dels seus rostres, uns més tensos que altres.

  Au, a gaudir-ne, parròquia malalta de compol!