Qui sóc?

Toni Aira i Foix (Poblenou, Barcelona, 1977) periodista, doctor en comunicació per la Universitat Ramon Llull. Membre del Comitè Acadèmic de l’Associació de Comunicació Política (ACOP).

Sóc professor universitari i col·laboro en diferents mitjans de comunicació, analitzant l’actualitat via tertúlies, debats i peces d’opinió. Entre 2017 i 2018, vaig obrir un parèntesi i vaig fer de Director de Comunicació (dircom) del Partit Demòcrata Català (PDeCAT). Així, després de molts anys estudiant i analitzant el món de la comunicació política (compol), vaig posar-me a practicar-la, cosa que em va dur, entre altres intenses experiències en poc temps, a formar part del Comitè Estratègic de la campanya de Junts per Catalunya en les eleccions catalanes del 21-D del 2017, amb Carles Puigdemont de candidat.

Acadèmicament, a més de les classes a Comunicació de la UPF i a Polítiques de la UPF, sóc co-director i professor del Màster en Comunicació Política i Institucional de la Barcelona School of Management – UPF.

President fundador de la Societat Catalana de Comunicació i Estratègia Polítiques (SCCIEP -avui ACCIEP-), entitat filial que ho va ser del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya i impulsora del Primer Congrés de Comunicació Política de Catalunya (CCPC), el 2011. També sóc membre de l’Associació de Comunicació Política (ACOP) i de l’Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). I vaig dirigir la revista Barça, al Futbol Club Barcelona.

A la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), on vaig ser Cap de Premsa, he impartit l’assignatura d’Argumentació i Descripció, i de Metodologia i Expressió Lingüística en el Grau de Relacions Internacionals.

A la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), he impartit l’assignatura de Màrqueting i Comunicació Institucional, Social i Política, i dirigeixo el Taller de Final de Grau de Comunicació Institucional, Social i Política.

A la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), he estat Professor Responsable d’Assignatura (PRA), entre d’altres, de Comunicació Política i Institucional, en Grau, i de Comunicació Política i d’Institucions Públiques, a la Llicenciatura. N’he estat consultor.

La meva tesi doctoral (2007) està dedicada a l’anàlisi de la influència de l’agenda mediàtica sobre les agendes política i pública.

Un dels meus fronts mediàtics destacats ha estat la feina de director i presentador del programa Els Spin Doctors, a Catràdio.cat, sobre comunicació política. Però he col·laborat durant anys en molts mitjans de comunicació com:

 Catalunya Ràdio (El Matí de Catalunya Ràdio, El Suplement, L’Oracle, Tot és molt confús, Polièdric, Catalunya Vespre).

 TV3 (Els Matins, Divendres, puntCAT).

 COMRàdio (El Dia a la COM), avui La Xarxa (La Tertúlia, L’entrevista).

 Onda Cero (Noches de Radio, Nits de Ràdio).

 TVE (Los Desayunos, La Noche en 24h).

 TVE-Catalunya (59 Segons, El Debat de la 1, Vespre a La2).

 BTV (El Debat de BTV, La Rambla, Bàsics).

 El Singular Digital, que vaig dirigir. Columnista. Ara Món.cat.

 El diari Avui, amb reportatges, cròniques, entrevistes i la secció Des de l’Ala Oest.

 El Periódico de Catalunya, com a columnista, analista i amb la secció La Cortina de Fum.

 Canal Català (Per llogar-hi cadires, Catalunya Opina).

Revista Sàpiens. Entrevistes i secció Llibres.

 Nació Digital. Columnista.

 RAC1 (La Nit a RAC1, El Món a RAC1 de l’estiu).

 Revista Esguard. Entrevistador.

8tv. Tertulià en el programa 8aldia.

He escrit, entre d’altres llibres dedicats a l’àmbit de la comunicació política, Els spin doctors: com mouen els fils els assessors dels líders polítics (Columna, 2009), Els guardians del missatge. Els professionals de la comunicació política (Trípodos, 2011) o El último partido. La política cansada ante su gran final (UOC, 2015), i he participat en llibres col·lectius com Comunicación política y gobierno de coalición (UOC, 2016) o Política en serie. La ficción que inspira al poder (Libros.com, 2016), premiat als Napolitan Victory Awards com a “llibre de l’any 2017″.

 

Contacta’m

toni-aira-qui-soc