La política de les emocions

La política de les emocions

Com els sentiments governen el món

  • Editorial: Arpa, 2020

  • Autor: Toni Aira

Qui no ha llegit algun tuit de Donald Trump i no ha sentit el seu odi? Segur que més d’un ha vist algun fragment dels debats sobre el brexit o sobre la crisi del coronavirus aquí amb Boris Johnson lluitant infatigable contra els elements. I les llàgrimes d’indignació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau? I aquell eufòric «asaltar los cielos» de Pablo Iglesias? I quan Pedro Sánchez es va estrenar com a president, que ens va fer sentir tan bé dient que deixaria atracar a Espanya el vaixell amb migrants que Matteo Salvini havia bloquejat a Itàlia?

Potser deuen haver vist algun meme dels molts que es van fer sobre el canadenc Justin Trudeau com a príncep blau en una foto amb Melania Trump. I no neguin que, passada la gran crisi, han sentit parlar en més d’una ocasió de l’admiració que desperta Angela Merkel. I de l’empipament que provoca el discurs de Abascal, no hi ha cap dubte. Què hi ha de veritat en tot això? I en tots ells? I en aquests sentiments que generen a milions de persones?

La ciència de l’emoció fa temps que ho estudia, i així com els gegants tecnològics de Silicon Valley se serveixen d’això per fer-nos sentir bé, per crear-nos necessitats i activar-nos, igual passa amb la política que ens governa. I és que, si els sentiments mouen el món, per què no haurien de fer-ho també amb la política? Vivim més de l’agradar que del gaudir, més d’aparences que de realitats. I per què no hauria de sublimar això una política que viu en campanya permanent? És el món que vivim. Els protagonistes d’aquest llibre són això. Són ells, però som nosaltres

Compra online