Curioses referències (i autoreferències) en els cartells #10N

 • Curioses referències (i autoreferències) en els cartells #10N

  En clau de comunicació política us apunto algunes imatges que m’han vingut al cap quan he vist els cartells electorals dels diferents partits en motiu dels comicis del 10N. N’hi hauria moltes més i de més partits i d’iconografia propagandística de tot el món, però per resumir:

  PSOE – PEDRO SÁNCHEZ

  El cartell amb més “ego” i amb menys “nosaltres” de tots, el de Pedro Sánchez s’autoreferencia al seu de fa mig any, que ja recordava a un del candidat del PSC en les eleccions catalanes de 2012…

  PSOE

  … que a la vegada es va dir que recordava a una portada de Esquire amb George Clooney de protagonista:

  psc

  PP – PABLO CASADO

  Una imatge distesa, relaxada, en “diàleg” amb algú que és allà (potser tu?)… que recorda l’Alfredo Pérez Rubalcaba candidat el PSOE de 2011, a qui també es volia fer especialment proper, després d’anys de fama d’home dur de l’aparell de partit.

  PP

  I alguna de les fotos escollides per a la imatge d’aquella campanya, una corretja de rellotge surt per allà, com en un dels cartells de Casado.

  IMG_7527

  PODEMOS – PABLO IGLESIAS

  Intent de “regreso al futuro”? Pablo Iglesias intenta recuperar l’esperit de 2014, en les seves primeres eleccions com a cap de cartell, quan va donar la campanada. Ha guanyat en maduresa, en quilos i en desgast polític. Temps era temps…

  PODEMOS

  CIUDADANOS – ALBERT RIVERA

  Albert Rivera ha canviat les banderes espanyoles del seu cartell de fa sis mesos per persones. Li caldrà molta gent que no l’abandoni a les urnes. I així conjuga més nítidament que en els últims temps aquell “nosaltres” que ha de tenir tot cartell electoral. I busca més empatia, amb més somriure. Això sí, també “en marxa”, caminant, fent com que avança.

  CS

  Feia temps que Rivera no s’envoltava de gent i optava en cartelleria per ser ll el protagonista en solitari, quan tenia un lideratge més fort:

  cs2

   

  VOX – SANTIAGO ABASCAL

  Mirant a l’horitzó, al futur, allà on un líder diu que s’hi ha d’ara (a conquerir) i on els votants el segueixen, Santiago Abascal protagonitza un cartell de Vox que reprodueix allò que hem vist mil cops (en iconografia Che Guevara o Obama, per exemple), però que recorda, pel posat estil esfinx, a un cartell de CiU de 2011, amb Josep Antoni Duran i Lleida i Artur Mas de protagonistes.

  VOX