Kellyanne ft. Donald

 • Kellyanne ft. Donald

  conway

  Aquí tercer lliurament de la sèrie d’apunts sobre alguns dels spin doctors dels grans líders polítics del moment, que vaig començar fa un parell de setmanes amb Dominic Cummings, cap d’estratègia de Boris Johnson en el 10 de Downing Street, i que vaig seguir amb Iván Redondo, cap de Gabinet de Pedro Sánchez a La Moncloa. Avui és el torn de Kellyanne Conway, consellera cap de Donald Trump a la Casa Blanca.

  Nom: Kellyanne Conway (nascuda com a Kellyanne Elizabeth Fitzpatrick).

  Edat: 52 anys (20/01/1967).

  Lloc de naixement: Camden (Nova Jersey).

  Estudis: Llicenciada en Dret, posteriorment va obtenir el seu batxillerat universitari en lletres, amb qualificació magna cum laude en Ciència Política, l’any 1989 al Trinity College, a Washington DC. Allà també, qualificada com a alumna excel·lent, va obtenir un doctorat en jurisprudència amb honors l’any 1992, a l’Escola de Dret George Washington.

  Referents: El “guru de l’opinió pública” Frank Luntz, amic de Kellyanne des que es van conèixer com a estudiants al Trinity College. Ell és autor, entre altres obres importants en l’estudi de l’opinió pública dels últims anys, de Words That Work: it ‘s Not What You Say, It’ s What People Hear (2007).

  Curiositats: El seu marit, el potent advocat George Conway, ha esdevingut un dels grans flagells contra Donald Trump, especialment a Twitter, però també en declaracions als mitjans. Ell, de fet, va presentar Trump i Kellyanne quan el matrimoni es va mudar a viure a la Trump Tower, poc després de casar-se el 2001. I Kellyanne ha hagut de sortir al pas davant els mitjans, quan el seu marit per exemple ha titllat el president nord-americà de “racista“, de “malalt mental” o de “violador“. Evidentment, Trump també l’ha anat contestant, amb el seu mesurat to habitual.

  Look: Sempre ben maquillada, amb cabellera llarga ros platí com la del seu líder, i amb tirada a dur vestits color vermell intens, també com la més habitual de les corbates de Trump.

  Responsabilitat: Consellera en cap de La Casa Blanca.

  Incorporació al càrrec: 9 de febrer de 2018. Va substituir en el càrrec Steve Bannon. Abans havia estat consellera del president, des del seu desembarcament a la Casa Blanca, el gener de 2017.

  Antecedents: Experta en sondejos, va estrenar-se en el negoci de les enquestes amb Wirthlin Group, empresa de sondejos republicana, i també va treballar per a Luntz Research Companies abans de fundar l’any 1995 la seva pròpia empresa, Polling Company, que fa dècades que consulta sobre tendències dels consumidors, sovint relacionades amb les dones, però no només. Entre els seus clients ha tingut Vaseline, American Express i Hasbro. Ja políticament, va elaborar enquestes privades per a Trump quan l’any 2013 el magnat considerava l’opció de postular-se com a governador de Nova York. I malgrat això i malgrat conèixer-lo des del 2001, Conway en un primer moment va donar suport a Ted Cruz en les primàries presidencials republicanes el 2016. Quan Cruz va suspendre la seva campanya, Trump la va fitxat, l’agost d’aquell any. Així acabaria esdevenint la primera dona en dirigir una campanya presidencial nord-americana triomfadora. Entre les figures polítiques per a les quals Conway ha treballat hi ha el congressista Jack Kemp, el senador Fred Thompson, l’exvicepresident Dan Quayle, el portaveu Newt Gingrich (de qui en va ser consellera en cap en la seva campanya de les presidencials de 2012); i el llavors congressista Mike Pence, ara vicepresident dels Estats Units).

  Sobrenoms: En té una corrua. Aquí recull d’alguns dels més divertits i punyents (entre parèntesi, els pares identificats del malnom):  Wrongway Conway (Michael R. Burch), Kellyanne Con-Artist (Randy Rainbow), The Spin-Mistress (Bess Levin), The Spinstress (Michael R. Burch), The Sinister Spinster (Michael R. Burch), Miss Misinformation (Michael R. Burch), Mistress Goebbeldegook, The Trump Whisperer (Frank Bruni), The Trump Hisser (Michael R. Burch), Motor Mouth (David Horsey), Nails (Ivanka Trump), Crybaby (Donald Trump), Cruella de Vil (Jared Kushner i Ivanka Trump), Nutter Consigliere (Jim Newell), Spinister Without Portfolio (aquí apuntar que Hermann Göring i Rudolph Hess van començar com a ministres sense cartera de Hitler), Spin Doctor Extraordinaire (The Week), Kelly Spam Conway, Pinocchio Rose, Minister of Alternate Truth, The Mercenary (Jim Newell), The Gossip Geyser, The High Priestess of Alternative Facts, Satan’s Trophy Wife (Stephen Colbert “alter ego”), Keeper of the Chamber of Secrets (Stephen Colbert “alter ego”), Skeletor in the Closet (Michael R. Burch).

  Sistema de treball: Més papista que el Papa, però com basant-ho en dades. I sempre a l’atac en les seves compareixences públiques.

  Retrat:

  És consellera presidencial des que Trump va aterrar a la Casa Blanca, i és oficialment la seva consellera en cap des del 9 de febrer de 2018, en substitució d’Steve Bannon, gran arquitecte a l’ombra del triomf electoral del magnat. Experta (Conway i el seu equip des de fa anys) en paraules, imatges que parlen per si soles, gestos, tarannàs, tuits… i com tot això i més és descodificat per la ciutadania, i molt especialment per aquella part de la ciutadania que cal tenir latent o activada a favor.

  Els directors de Comunicació (dircom) i els caps de Premsa de La Casa Blanca de Trump han anat passant a un ritme sense precedents, però Trump manté Conway al seu costat, inamovible, des de la campanya electoral que el va portar a la victòria. I la manté en el càrrec, malgrat polèmiques político-mediàtiques que ella ha protagonitzat en primera persona, com quan acabats d’arribar al poder va descriure com a “fets alternatius” les dades falses que Sean Spicer (llavors dircom i cap de Premsa del president) va publicitar a tomb de la participació ciutadana en la inauguració de Trump. Eren mentides, fake news, però ella les va descriure com a alternative facts, i es va quedar tan ampla. També quan en plena tempesta sobre el racisme atribuït a Trump i els seus seguidors, va demanar per l’origen ètnic d’un periodista que la interrogava en roda de premsa. De fet, dóna la cara als mitjans constantment pel seu líder, desesperant els presentadors amb el seu no-respondre i el seu manipular el contingut d’allò que li demanen. Tot ben calculat i entrenat.

  Polèmiques politico-mediàtiques a una banda, el juny de 2019 l’Oficina d’Assessoria Especial dels EUA va recomanar que s’acomiadés Conway per múltiples violacions “sense precedents” de la Llei Hatch de 1939, una norma federal per prevenir activitats polítiques pernicioses. La seva disposició principal prohibeix als empleats en la branca executiva del govern federal, excepte el president, el vicepresident i a certs funcionaris d’alt nivell designats, participar en algunes formes d’activitat política. Trump va obviar la recomanació. Conway i el seu consell seguien sent importants per a ell.

  Pista sobre l’spin doctor de la setmana vinent: Chewbacca.