L’Ala Oest de l’Elisi de Macron

 • L’Ala Oest de l’Elisi de Macron

  macronspins

  Sèries com L’Ala Oest de la Casa Blanca han marcat molt (per a bé i per a mal) una generació de malalts de (comunicació) política. Allò va projectar com poques sèries abans (els britànics amb Sí, Ministre ho havien petat unes quantes dècades abans) allò que remena entre les bambolines del poder polític. Els spin doctors, els assessors de comunicació i estratègia, passaven a ser també protagonistes. I des de llavors, més sèries, pel·lícules, llibres i fins i tot còmics, que s’hi han aturat. Ara que a partir d’avui tindrem un nou líder polític de referència en l’escena internacional, un servidor us fa un tast d’allò que més em fa xalar: l’ombra del poder. Qui acompanyarà Emmanuel Macron a l’Ala Oest de l’Elisi? Quedeu-vos amb aquests noms per si d’aquí a pocs dies/hores comencen a sonar als mitjans:

  girier

  Jean-Marie Girier, director de campanya

  És, com marquen els cànons del bon spin doctor, molt discret. Però ni així pot escapar del tot a la mirada d’uns mitjans de comunicació on intenta ser-hi tan poc com pot (igual com a les xarxes socials, i a diferència d’altres membres de l’equip). Ha estat el gran seny ordenador de la reeixida campanya del candidat centrista. Ha estat impulsat per l’alcalde de Lió Gérard Collomb (potser el gran padrí polític de Macron en tota aquesta operació), de qui n’ha estat cap de gabinet. És un dels col·laboradors de primera hora del presidenciable. Ja havia participat en la campanya presidencial del socialista François Hollande, l’any 2012.

  denormandie

  Julien Denormandie, secretari general adjunt

  Molt a proper a Macron, ja força abans que aquest esdevingués candidat, i de fet ja acompanyant-lo en un projecte d’start-up que l’actual presidenciable va impulsar quan va deixar de ser ministre en el govern Hollande. N’ha estat director adjunt del gabinet i ara és secretari general adjunt del moviment En Marche! que ha catapultat Macron. Richard Ferrand n’és el secretari general, i ha sonat com a possible primer ministre. L’abril de 2016, Denormandie va assumir l’organització del nou “partit”, i ja supera els 230.000 membres.

  emelien

  Ismaël Emelien, assessor

  Assessor de Macron en la seva etapa ministerial, és considerat un “Macron boy” i és al moviment En Marche! des d’uns inicis del projecte on ell s’encarregava de mirar de desxifrar els milers de qüestionaris recollits durant intensos porta a porta. Format a la Fundació Jean Jaurès, ha estat un dels grans dissenyadors i conceptualitzadors del projecte polític de Macron. Veterans com Laurent Bigorgne, director de l’Institut Montaigne, en lloen el seu sentit polític: “És un dels millors”.

  pisani

  Jean Pisani-Ferry, coordinador

  Un personatge reservat que ha sabut assumir un rol de coordinador clau, especialment en l’àmbit d’un programa econòmic que reclamava de solvència i credibilitat. Als seus 65 anys, aquest economista i cap del think tank France Strategie, va ser assessor en el seu dia en el ministeri d’Economia amb el socialista Dominique Strauss-Kahn. És molt reservat, de manera que es mou més cómodament quan ha de respondre als atacs pels costos de les seves propostes si ho fa per escrit que no pas via discurs oral.

  griveaux

  Benjamin Griveaux, portaveu

  De la mateixa edat que el seu candidat a l’Elisi, 39 anys, va deixar la comoditat del sector privat per unir-se a l’equip de Macron com a portaveu a càrrec de la resposta davant micros i càmeres. Ha estat la cara i la veu als mitjans, allà on se’l reclamava per al pim-pam-pum de campanya. I ja duia mili al damunt: havia agafat experiència en política amb Dominique Strauss-Kahn, com a secretari general del think tank A gauche en Europe i amb el també socialista Arnaud Montebourg, en el Consell General de Saône-et-Loire.

  fort

  Sylvain Fort, comunicador

  Segurament, de tot l’equip, el perfil més proper a allò que els anglosaxons descriuen com un spin doctor. És l’assessor de comunicació que un ben aconsellat Macron va contractar només deixar el seu ministeri en el govern Hollande.

  sibeth

  Sibeth N’Diaye, premsa

  L’altre puntal de l’equip en la pota comunicativa. Diuen que desborda una energia sense límits. També va formar part de l’equip d’Arnaud Montebourg, al ministeri amb seu a Bercy, abans d’unir-se al del candidat Macron.

  ferracci

  Sofie Ferracci, organitzadora

  L’avançada sobre el terreny. Als seus 40 anys, aquesta advocada ha estat els ulls dels candidat sobre el terreny, abans que ell hi fes visita durant la seva campanya. El seu marit, l’economista Marc Ferracci, està a càrrec del projecte sobre el mercat laboral.

  lafay

  Quentin Lafay, la ploma del discurs

  Recorda, per la seva joventut i posat, al jove Jon Favreau que va ser el gran escriptor de discursos (speechwriter) del Barack Obama candidat de 2007-2008, primer en campanya i després a la Casa Blanca. Als seus 27 anys, “la ploma” del candidat ha publicat una novel·la política, La Place Forte (Gallimard), sobre l’exercici del poder. Va coordinar els grups d’experts per donar forma i coherència al programa de Macron.

  I, amb Macron, quins d’ells faran mudança en breu a l’Elisi? Segueixin atents a les seves pantalles i a aquesta guàrdia pretoriana del macronisme. A aquesta especialment ;)