La ‘camarilla’ de Hillary vs. la ‘famiglia’ de Trump

 • La ‘camarilla’ de Hillary vs. la ‘famiglia’ de Trump

  Steve_Bannon

  Seth Godin, un dels referents en l’estudi del màrqueting, va deixar escrit que “tot en el personatge polític explica una història: la seva roba, la seva parella, els seus assessors…”. I és així com els equips de Hillary Clinton i de Donald Trump també van ajudar a configurar una història durant la campanya electoral nord-americana. Dos tipus de lideratge polític, també en la forma de relacionar-se amb els seus spin doctors, que dibuixaven personalitats marcadament diferents. Amb plom a les ales, en un cas, i amb un gran personalisme, en l’altre.

  El 2006, el gal·lès Leighton Andrews va encunyar el terme spincidents per referir-se als incidents, crisi o polèmiques polítiques que es generen des de l’àmbit dels assessors del líder o representant polític. Implica les conseqüències del treball d’individualitats responsables en l’àmbit de la comunicació i l’estratègia polítiques. Per la seva acció o per la seva pròpia existència. I va ser així com en el cas de Hillary Clinton, una de les seves més estretes assessores, Huma Abedin, va esdevenir un gran problema (no resolt) des que va esclatar l’escàndol per la publicació de fotos amb contingut sexual que el seu marit enviava a altres dones. El 2011, aquest escàndol pel cas de sexting del llavors congressista demòcrata Anthony Weiner, li va costar la carrera a ell i gairebé ho fa també amb la seva dona, a qui Hillary havia conegut com a becària a l’oficina de la primera dama de la Casa Blanca el 1996. Abedin va passar a ser assistent personal i assessora de Clinton des de 2000. Una estreta relació professional que no es va trencar tot i el gran escàndol del marit de l’spin, tampoc quan en 2015, ell va recaure, en aquest cas amb una dona que es va descriure com una “declarada seguidora del candidat presidencial republicà, Donald Trump, i de l’Associació Nacional del Rifle (NRA)”.

  A finals de juliol de 2016, un mes abans que Abedin se separés del seu marit, Donald Trump va ficar el dit a la nafra: “La seva persona número u, Huma Abedin, està casada amb Anthony Weiner, que és un depravat i un pervertit. No m’agrada que Huma vagi a casa a la nit i li expliqui a Weiner tots els secrets “. I va afegir en un comunicat: “Em preocupa que Hillary Clinton fora descurada i negligent i permetés que Weiner tingués tanta proximitat a informació altament classificada”. Va ser un dels fronts d’atac de Trump en campanya, traient constantment a col·lació l’escàndol dels correus electrònics que la candidata demòcrata va enviar des del seu servidor privat durant la seva etapa com a secretària d’Estat, un assumpte en el qual també sortia sovint el nom de Huma Abedin.

  Aquest era un dels grans noms en l’ombra de Hillary Clinton. I aquí que la va mantenir, en un gest de fidelitat màxima a algú que li corresponia des de feia anys. Però també, vist des d’una altra òptica, una mostra de debilitat, de poc marge de maniobra en un cercle massa tancat i del conservadorisme que clàssicament ha estat front d’atac als Clinton i la seva camarilla (com aïllada del món). D’aquest grup reduït de Hillary i Bill a l’ombra també formava part des de feia dècades el president de campanya (campaign chairman), John Podesta. Un veterà, amb consultora pròpia, que al seu dia va ser cap de gabinet de Bill Clinton a la Casa Blanca, i que va aconsellar també a Barack Obama. Molt veterà, potser d’un altre temps? Rooby Mook era el cap de campanya (campaign manager), i ja ho havia estat en diferents estats durant la fallida campanya de primàries de Hillary contra Obama, i al seu dia del també fracassat candidat presidencial Howard Dean. Jennifer Palmieri era la directora de comunicació de Hillary, i havia estat la cap de premsa d’un altre candidat demòcrata no-nat a la presidència dels Estats Units, John Edwards (2004). Això sí, va dirigir també Comunicació a la Casa Blanca durant una etapa de l’Administració Obama. Nick Merrill va ser el cap de premsa i portaveu de la campanya de Hillary, i ja havia treballat amb ella de secretària d’Estat nord-americana.

  Aquesta va ser la tònica a la rebotiga de la campanya de Hillary. Veterania, molta. Fidelitat, provada. Experiència, bastant passada pel tamís de l’ensopegada. Però la seva camarilla. I aquí que Hillary els va mantenir a tots. No com un Donald Trump que, a l’estil d’un pater famílies dels d’abans (i dels quals sembla que uns quants enyoren al capdavant del seu país), treia i concedia la seva gràcia, capritxosament i contundent, però sempre exercint un poder de atracció amb els seus difícilment superable.

  Trump sempre ha dirigit el seu negoci com una empresa familiar i la seva campanya política no ha estat diferent, amb els seus fills adults i els seus empleats en la Trump Organization exercint papers clau. Aquí destaca Ivanka Trump, la seva filla gran, reconeguda com la seva gran consellera en l’ombra i interlocutora amb el món de la dona. Els seus germans Eric i Don Jr. també han tingut paper actiu en la campanya. I el seu marit, Jared Kushner, s’ha convertit en peça clau de la campanya de Trump. Ric empresari immobiliari, amb moltes connexions a tots els nivells, ha influït de manera determinant, per exemple en els discursos clau del líder republicano.El nom de Kushner va emergir a la llum especialment amb la caiguda de Corey Lewandowski com a cap de campanya de Trump, al juny de 2016. El magnat el va destituir fulminantment després que protagonitzés alguns capítols polèmics en públic, algun amb violència pel mig. Es va dir que els fills de Trump havien aconsellat que tocava recanvi, i al cap no li va tremolar el pols. Aquí la família, Ivanka i el seu marit especialment, anaven guanyant ia la partida als estrategs professionals. Coses de famiglia.Hope Hicks, la membre més jove de l’equip, ha estat la geek cap de comunicacions de la campanya del pare de la seva amiga Ivanka. Una proximitat a la gran dels Trump que va conrear també la veterana Kellyanne Conwell per convertir-se en la cap de campanya (campaign manager) del candidat presidencial. Una enquestadora experta en mitjans de comunicació, ficada a cara de Trump en els mitjans sempre que ha fet falta. En l’ombra, després de la caiguda de l’anterior campaign manager (Lewandowski), va exercir de facto com a tal un fosc Paul Manafort, ell lluny dels focus de les cámaras.Por sobre d’ells, Steve Bannon, campaign s chief executive. Aquest càrrec el va assumir a l’agost de 2016, en tàndem de nomenament amb Conway. Aquest exbanquer de Goldman Sachs i amo del portal ultra Breitbart, ho va deixar tot (temporalment) per dirigir el tram final de la campanya presidencial de Trump. Antic oficial de la marina, s’havia produït algunes pel·lícules i com a ideòleg ultraconservador ha fet el mateix amb documentals com Clinton Cash (2016), sobre els negocis dels Clinton, i Occupy Unmasked (2012), contra el moviment Occupy Wall Street. A per totes, com Trump i el seu nucli dur.

  (Per llegir l’article a Beerderberg.es, cliqueu aquí)