Protecció contra l’eclipsi

 • Protecció contra l’eclipsi

  Eclipsi

  Ja hi ha nova direcció del Partit Demòcrata Català (mentre així se’n pugui dir), però val a dir que de la campanya de les dues candidatures que hi aspiraven n’hem tingut poca notícia fins divendres mateix, quan començaven les votacions.

  La raó, per alguns, la «nefasta gestió» que Francesc Homs hauria fet a Madrid dels vots del grup de Convergència per triar els membres de la mesa del Congrés dels Diputats.

  La raó, per uns quants altres, una molt més de fons, i on Homs no apareixeria com a causa, sinó com a conseqüència. ¿El resum d’aquesta segona opció? La dificultat de voler començar una nova etapa que sembli una nova era, amb un paper pel mig dels qui han protagonitzat l’etapa anterior.

  L’eclipsi d’allò de bo que pugui arribar amb una nova etapa s’albira el primer i gran repte a superar. S’ha vist clar en l’elecció mateixa de la seva direcció.

  «És evident que les declaracions de Marc Castells (alcalde d’Igualada i membre de l’equip renovador de Marta Pascal) no van ser un accident». Així de clar es mostra un dels homes de la nova coordinadora general. Castells, després que Homs fracassés en tots els seus intents davant els mitjans per mirar de justificar o dissimular el vot dels seus diputats a Madrid, va dir davant els micròfons de Catalunya Ràdio que no es pot tractar la gent d’imbècil. Textualment.

  I és que, de fet, més enllà que aquest nou capítol hagi significat per a la nova direcció que a partir d’ara «s’ha acabat que Homs prengui decisions sol», allò que més posen en valor és que toca «parlar clar» i un comandament ferm de Marta Pascal que doti de coherència allò que volen que sigui el nou PDC.

  ¿Com es pot fer això, ja no amb Homs a Madrid, que tant ha manat i significat durant anys a partit i Govern, sinó amb el mateix Artur Mas presidint i (en molt menor mesura) amb Neus Munté de vicepresidenta? Serà difícil evitar la interferència, però segurament les ulleres de protecció contra aquest eclipsi de sol que tan ràpidament pot cremar la mirada fresca del «nou» partit haurà de ser una direcció que dirigeixi. I aquesta tasca executiva, al PDC, recau en l’equip de 12 membres de la direcció que ja lidera Marta Pascal.

  No repeteixen partida. Tots són nous. Es volen desvinculats totalment de «vicis i no vicis» de l’etapa anterior, assumint-ne bàsicament les qüestions administratives que se’n puguin derivar. ¿Però això, de veritat, com es fa? Per començar, mirant de cara allò que els pot eclipsar. Aquesta, paradoxalment, és en aquest cas la millor protecció si és que volen evitar lesions irreversibles.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)