Un ascens a primera

 • Un ascens a primera

   

  El gran Michel de Montaigne, sobre els seus compatriotes va dir: “Els francesos són com micos que van grimpant per un arbre amunt, de branca en branca, sense aturar-se, fins arribar a la més alta, i en ser-hi ens mostren el cul” (Essais, Llibre II cap.XVII). Una sarcàstica cita que recorda aquel títol de Paul Henri Thiry, Baró d’Holbach: El arte de trepar a la usanza de los cortesanos (1790). Allà , aquest noble que gaudia sobretot com a filòsof i químic, descrivia “secrets” per progressar a l’ombra del poder i que passats els segles segueixen del tot vigents. Per exemple: “La vida del cortesà és un continu estudi”, i ho deia referint-se a l’anàlisi dels gustos del líder. L’equip de l’actual Felip VI fa anys que n’estudia i coneix les dèries, i així ha estat com de servir a un príncep molts d’ells han passat a fer-ho amb el nou monarca en accedir ell al tron.

  Jaime Alfonsín (Lugo, 1956), Cap de la Casa de Sa Majestat el Rei, és qui, de llarg, més respon a aquest retrat d’assessor fet a la mida del nou monarca. Llicenciat en Dret primer premi extraordinari de la seva promoció, i membre del Cos d’Advocats de l’Estat des del 1980. Va passar per diferents responsabilitats en l’àmbit públic i privat, del Ministeri de la Presidència a Barclays Bank, fins que el desembre del 1995 va assumir el càrrec de Cap de la Secretaria de Sa majestat el Príncep d’Astúries. I des de llavors, ja inseparables, amb ell sempre a l’ombra. De fet, fins que el rum-rum de l’abdicació de Joan Carles I no va començar a agafar força, pocs posaven rostre a Alfonsín, amb poca fota en premsa i Internet. L’ombra del poder. Adaptant-se a les necessitats del líder com un guant. Eficaç, discret.

  Un altre vell conegut que sap bé dels gustos del monarca: el periodista Jordi Gutiérrez Roldán (Barcelona, 1959), ara Director de Comunicació de la Secretaria General de la Casa. Havent treballat des del 1977 com a periodista polític a mitjans com l’Avui, l’any 1993 va passar de ser Delegat a Madrid de TV3 a Subdirector General de Relacions amb els Mitjans de Comunicació a La Zarzuela, una etapa que va durar fins al 2009 i que el va fer treballar especialment a prop del llavors príncep. Des del 2010 i fins ara havia estat dircom de l’organització empresarial madrilenya CEIM.

  I amb l’actual rei i amb l’anterior, un home que a la Cort espanyola ha sabut fer-se amb una àrea clau per a una institució que també és símbol i que viu molt del poder de les formes: el protocol. Cándido Creis Estrada (Cantàbria, 1965), diplomàtic, és dels càrrecs que es mantenen després del relleu en el tron espanyol, Cap de Protocol de la Casa des del 2011.

  El nou equip, amb altres noms com Domingo Martínez Palomo (Secretari General de la Casa) o Emilio Tomé de la Vega (Cap del Gabinet de Planificació i Coordinació), va començar a finals de juny la mudança de despatxos. Els que ja eren equip del príncep, abandonant la planta baixa i ascendint a la primera de Zarzuela. I entre ells, ni una sola dona. Els nous temps a l’indret s’hauran de deixar notar, de moment, per altres vies.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)