Palau fora de càmera

 • Palau fora de càmera

   

  El filòsof Ludwig Wittgenstein va dir que «l’home és la millor imatge de l’ànima humana». Una afirmació amb significat que va més enllà d’allò que a simple vista ens diu i que tunejant-la per a la cosa pública bé podríem llegir com «el polític és la millor imatge de l’ànima de la política». Aquell que veiem i aquells que no són protagonistes del relat dels mitjans. Així, al president Artur Mas i la seva política ens la descriuen companys seus com el conseller portaveu, Francesc Homs, tan sovint als mitjans, però també ho fan noms que d’entrada a la majoria de la població els diuen poca cosa, com Jordi Baiget, secretari del Govern, o cares que fa temps que el gran públic no veu als diaris, com la de l’exconseller i actual secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana. Ells i altres són imatge també (a l’ombra) d’allò que es cou al Govern català, a la plaça de Sant Jaume.

  Baiget és un cervell processador de xifres. Metòdic i disciplinat, ja ajudava a dotar de dades de reforç el discurs que l’equip de Mas elaborava a la seu nacional del partit, al carrer de Còrsega, quan eren a l’oposició. D’aparença tímida, en el diàleg en la curta distància ho és un pèl menys que quan li toca parlar en públic. No és el seu registre preferit, perquè el seu fort és tot un altre, a la cuina. Una manera de ser i de fer als antípodes d’un Vilajoana expansiu, amb molt d’encant i que sap posar en valor per divertir, per fer fluir les converses i per connectar fàcilment amb els seus interlocutors. Això ara ja fa temps que ho posa al servei del seu bon amic personal Artur Mas per parlar amb ben bé tothom (també a Madrid, on va ser senador) i ser, fora de càmera, un dels grans emissaris del líder.

  I si Vilajoana pot parlar tranquil·lament amb diputats i ministres, Joan Vidal de Ciurana, el cap de l’Oficina del President (el seu cap de gabinet), ho fa també, amb prudència extrema, entre altres amb el seu homòleg a la Moncloa, Jorge Moragas. I gestiona l’agenda del president, un front clau com el dels mitjans de comunicació, que tenen com a màxim interlocutor a nivell de Govern el secretari de Comunicació, el periodista Josep Martí Blanch, de qui penja orgànicament el director de Comunicació, Jordi Cuminal, màxim responsable de coordinar l’acció comunicativa de tots els departaments (i consellers). Mentre que Martí no és militant de cap partit, Cuminal havia estat líder de la JNC, les joventuts de Convergència. De la seva corda és Víctor Cullell, director general d’Anàlisi i Prospectiva, i Roc Fernández, responsable de la web del president i gestor del perfil del Govern a Twitter, entre altres.

  Front prioritari

  I com a periodistes, Martí a banda, a l’equip de Mas a la plaça de Sant Jaume també destaquen el seu cap de premsa, Joan Maria Piqué, i Jaume Clotet, responsable de la relació amb mitjans i periodistes internacionals, un front prioritari durant aquesta legislatura. El primer, molt unit a Mas, i el segon, que ja havia exercit tasques de dircom en temps del tripartit. I entre tots ells, una dona, Rosa Maria Mestres, la cap de l’Oficina del Portaveu.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)