Desconnexió compartida

 • Desconnexió compartida

   

  Fa uns vint anys, però sembla com si hagués passat molt més temps, de quan José María Aznar Rodrigo Rato es reunien i compartien àpats amistosament amb Josep Antoni Duran Lleida Josep Sánchez Llibre a Aiguablava, Begur. Van passar aquells temps i també els de les reunions sovintejades de prohoms del PP a casa de l’excap de CiU a Madrid Joaquim Molins i a la de diferents empresaris catalans que treballaven per bastir ponts i estrènyer relacions entre CiU i el PP. Allò ja no hi és. Aquells eren els grans temps de Duran i el seu paper d’home pont de CiU amb Madrid. Però a la CiU actual i al president Artur Mas, aquest front ja no li interessa especialment. I a Madrid el PP diu no refiar-se’n, ja no només de Mas, sinó tampoc de Duran
  Des del PP ho tenen clar: «Mentre Alicia Sánchez-Camacho advertia Mariano Rajoy de les dimensions del desafiament que estava impulsant MasDuran li anava traient ferro a la cosa, assegurant que tot plegat no aniria gaire enllà». I va arribar el pacte dels partits catalanistes per la data i la pregunta de la consulta, i Rajoy va tenir un disgust d’aquells que fa època amb Mas, i també amb Duran. A partir d’aquí, trencament total i desconnexió a Madrid amb el convergent, i pèrdua de credibilitat ben bé total d’un Duran de qui no dubten personalment però que consideren que ja no té paper, influència ni capacitat de condicionar res de rellevant enfront de Mas i el seu entorn, molt especialment del conseller Francesc Homs. Aquí és quan la figura política de Duran comença a quedar descavalcada, sense ningú a Madrid que li «doni aigua». Aquella va ser una desconnexió clau. I aquesta setmana se n’ha manifestat una altra. 
  Després que diumenge passat EL PERIÓDICO va avançar el procés de retirada de Duran, a Convergència en un primer moment es van encendre les alarmes, sobretot per com se n’havien assabentat, a través d’un diari. Es va convocar reunió de la permanent de CDC, però amb la dimissió de Pere Navarro dimecres, dijous els de Mas van decidir tirar aigua al vi i rebaixar la reacció pública a l’últim episodi de soroll provocat pel soci socialcristià: «Tocava no fer res i agafar les crispetes davant el que passa al PSC», segons un dels estrategs de Mas, que hi afegeix: «En realitat, igual com a Catalunya molta gent ja ha desconnectat d’Espanya, a Convergència ho estem fent respecte d’un Duran que ja no compta, està superat». I en això últim, ara per ara, sembla que sí que estan d’acord a Sant Jaume i a la Moncloa.

  (Para leer el artículo en EL PERIÓDICO, clicad aquí)