Els Guardians de la Setmana (27)

 • Els Guardians de la Setmana (27)

   

  Fa uns dies a Els Guardians de la Setmana dedicat a Ted Sorensen i les biografies de guardians del missatge, ja començava a centrar-me en la figura de JFK. Avui que fa 50 anys de l’assassinat del president John Fitzgerald Kennedy a Dallas, hi torno. D’ell se n’ha escrit ben bé tot i aquests dies veurem reedicions de llibres, així com difusió i redifusió de pel·lícules, documentals i reportatges que s’hi centren. Deixeu-me, però, enfocar-me en una novetat editorial d’entre les que han arribat a les llibreries nord-americanes en els últims dies. Una novetat (com no?) amb els assessors del president com a protagonistes ;)

  El llibre: Camelot’s Court: Inside the Kennedy White House. L’autor: Robert Dallek, que ja va escriure una de les millors biografies sobre JFK: An unfinished Life.

   

  Una foto genial il·lustra de punt a punt la coberta i la contra del seu nou llibre. Kennedy sortint al porxo annex al seu despatx de la casa Blanca, amb tot un grapat d’homes (perquè sí, tots els seus assessors eren homes) esperant-lo ja com disposats per a la instantània. En deien la Cort de Camelot, d’aquella Administració Kennedy i un seu equip que ell va descriure com “el ministeri del talent”. Però què hi ha de mitificat i què hi ha de realment bo, respecte de tot allò? Dallek es proposa descriure-ho (críticament) en aquest volum, amb protagonistes com el mateix Sorensen, Arthur Schlesinger, Mcgeorge Bundy, i Bobby Kennedy, descrit per Dallek com el seu “adviser-in-chief“, el seu conseller en cap.

  Van ser definits en el seu dia com “els millors i els més brillants”, però aquells temps convulsos a l’ull de l’huracà els va posar a prova: Bahía Cochinos, el Mur de Berlín, la crisi dels míssils de Cuba i l’entrada dels Estats Units a la guerra de Vietnam… Tot plegat, vist des de la perspectiva dels assessors presidencials que van condicionar les decisions del líder.

  Aquí us deixo link a unes pàgines del llibre, perquè en feu tast.