Els Guardians de la Setmana (19)

 • Els Guardians de la Setmana (19)

  Avui anem de món dircom i partits polítics. La gent els confon amb altres càrrecs com l’assessor d’imatge o els caps de gabinet o els escriptors de discursos o altres guardians del missatge… i no. Una altra cosa és que en el context espanyol (sobretot quan anem reduint l’escala –i el pressupost– del partit o institució de referència) un dircom no pugui assumir aquests rols, tots en un. Però el dircom, com el seu acrònim indica, és el director de l’orquestra comunicativa que forma part de l’equip d’assessors del líder, partit o institució.

  Als partits del nostre entorn més immediat (més enllà del responsable polític que hi ha jeràrquicament per damunt seu, en molts casos de forma purament formal) són:

  Convergència: Francesc Sánchez. Coordinador de Règim Intern i Comunicació. Un dels principals homes de confiança d’Oriol Pujol Ferrusola, que va ascendir amb ell en l’últim congrés de CDC. S’hi manté, malgrat el parèntesi en què es troba la carrera política de Pujol. La cap de premsa que en penja és Berta González, també del cercle de col·laboradors més estret d’OPF.

  Unió: Xavier Viejo, periodista, és el cap de premsa del partit (i més i tot). En coordinació amb el cap de gabinet de Josep Antoni Duran i Lleida, Toni Font, i la responsable política de l’àrea, Marta Llorens, Vicepresidenta Executiva de Comunicació, Imatge i portaveu d’UDC.

  Esquerra: Sergi Sol és el cap de Comunicació de l’Esquerra d’Oriol Junqueras. Periodista, també exerceix les funcions de cap de premsa i és l’ombra de Junqueras allà on vagi dels mitjans de comunicació (a la foto, en entrevista a TV3, i ell rere la càmera). El seu cap orgànic és Oriol Amorós, Vicesecretari General de Comunicació i Estratègia. En coordinació (necessària) amb el cap de gabinet de Junqueras, Lluís Juncà.

  PSC: El veterà periodista Manel Fran (també veterà en les tasques compol) n’és el dircom i cap de premsa. Dirigeix un equip on destaca Anna Maria Sendra, de l’equip de premsa del partit. I la seva veterania contrasta i connecta amb la joventut del cap de gabinet de Pere Navarro, David Fuentes.

  Iniciativa: El responsable polític de l’àrea de comunicació i estratègia és Marc Rius, un dels membres clau de l’anomenat “nucli tècnic” (que és polític) que pren les decisions del dia a dia al partit. A nivell realment “tècnic”, és a dir, amb un perfil de comunicador professional lligat al ram, el periodista Dani Álvarez coordina el desplegament mediàtic com a cap de premsa (i més enllà).

  PP: Amb Carmen Martínez Castro (la dona de comunicació i premsa de Rajoy) i amb Jorge Moragas (cap de l’Oficina del President a Gènova) ara a Moncloa, Marilar (María Pilar) de Andrés exerceix les funcions de dircom, en estreta col·laboració amb la cap de premsa de María Dolores de Cospedal, Isabel Gil, i amb el seu cap de gabinet, José Luis Ortiz.

  PSOE: Rodolfo Irago n’és el dircom i cap de premsa. Ex director d’informatius de la Cadena SER, ja havia assessorat Rubalcaba en la seva cursa per la secretaria general del PSOE en competició amb Carme Chacón. Treballa a Ferraz en molt estreta coordinació amb qui va ser cap de gabinet de Rubalcaba en l’última etapa del govern ZP, Gregorio Martínez.

  IU: El diputat valencià Ricardo Sixto és l’actual responsable de la coordinació política de la comunicació d’Izquierda Unida. L’interlocutor polític, “la font”, dels mèdia en aquest front. José Morales és el responsable “tècnic” de comunicació i premsa.

  BNG: Xosé Antonio Rubal en controla la comunicació, amb un Alberte Souto que coordina l’agenda.

  PNB: Joseba Unzueta condueix la comunicació del partit (des de l’àrea de premsa) des d’un punt de vista tècnic, amb el també periodista Koldo Mediavilla com a referent polític. L’estrateg a la seu penebista és Joseba Aurrekoetxea, que fa anys que s’hi mou entre bambolines i coneix la casa com el palmell de sa mà.

  La vinent, més Guardians de la Setmana!