Els Guardians de la Setmana (18)

 • Els Guardians de la Setmana (18)

  La setmana passada ens vam aturar en els caps de premsa dels presidents de la Generalitat d’ençà de 1980. Ara, anirem a pels dircab i els dircom. A França, gran entorn on hi ha un coneixement força estès sobre els guardians del missatge i les seves funcions en política, utilitzen aquest acrònim dircab per referir-se als caps de gabinet, peces clau del poder a l’ombra dels líders i gestors polítics. Ells són en la majoria de casos els coordinadors de l’equip d’assessors més pròxim al dirigent. I d’ells, habitualment, penja jeràrquicament el responsable de premsa i el dircom (director de comunicació), funcions que en força casos assumeix una mateixa persona.

  Avui us vull proposar una panoràmica dels protagonistes d’aquest món a l’actual Govern de la Generalitat presidit per Artur Mas. Ell i tots els seus consellers tenen un cap de gabinet que en tots els departaments menys en el cas del liderat pel propi president reprodueix un mateix patró: Del cap de Gabinet del conseller de torn en pengen l’Oficina de Relacions Institucionals, l’Oficina de la Secretaria del Conseller, l’Oficina de Comunicació i l’Oficina de Protocol.

  En diversos casos, el professional que dirigeix l’Oficina de Comunicació n’és per tant el dircom i també sovint, a la vegada, el cap de premsa. Una primera dada: dels 12 departaments (president a part) només 3 tenen un home com a responsable de comunicació (dircom) i 9 són dones. Una segona: dels 12 departaments, 8 caps de gabinet (dircab) són homes i només 4 són dones.

  Els dircab i els dircom:

  President (Artur Mas): Joan Vidal de Ciurana. Amb nomenclatura de càrrec diferent a la resta, és Director de l’Oficina del President i Coordinació Interdepartamental. D’ell penja el Gabinet del president (sense titular, per tant l’és ell mateix), i d’aquest Gabinet del president penja el Gabinet de Premsa del president, amb Joan Maria Piqué de titular).

  Vicepresidència (Joana Ortega): Oriol Lázaro. Cap del Gabinet, d’on penja Carles Fernández, Cap de l’Oficina de Comunicació del Gabinet de la Vicepresidenta. Fernández també és un veterà en aquestes funcions. Va començar en el món del backstage polític-institucional abans del Tripartit, hi va sobreviure (amb parèntesi) i Ortega el va recuperar.

  Presidència (Francesc Quico Homs): Jordi Moreso és el cap del Gabinet del Conseller. D’ell penja l’Oficina de Premsa que pilota la veterana Rosa Maria Mestres, oficialment cap de l’Oficina del Portaveu del Govern (en el mateix departament, però jeràrquicament penja directament del director general de Comunicació, Jordi Cuminal). Moreso, com Cuminal i Vidal de Ciurana, és un dels joves valors de Palau. Un entorn que a l’indret es coneix com el dels quicos, en referència a la seva gran afinitat amb el seu cap, el conseller de la Presidència i Portaveu.

  Economia i Coneixement (Andreu Mas-Colell): Albert Carné. Economista, ha passat per Banca Catalana, ESADE i el Banc Sabadell. De la més estricta confiança del conseller (a la foto del post, amb ell), igual com la veterana periodista Esther Vera, antiga delegada a Catalunya de Cuatro i CNN+.

  Ensenyament (Irene Rigau): Maria Rosa Moya. Cap del Gabinet de la consellera, d’on penja una altra veterana del ram, Esther Domingo, Cap de Comunicació i Premsa. Domingo ja havia treballat en l’àmbit de la comunicació institucional en temps de Jordi Pujol president, i va seguir essent així amb Maragall i ara amb Mas.

  Salut (Boi Ruiz): Jaume Tort n’és el cap de Gabinet i Francesc Xavier Burjons el Cap de l’Oficina de Comunicació.

  Interior (Ramon Espadaler): Maria del Mar Blasi n’és la cap de Gabinet i Esther Sastre la cap de l’Oficina de Comunicació. Sastre també és una veterana periodista, amb àmplia experiència en el món de la ràdio i la televisió.

  Territori i Sostenibilitat (Santi Vila): Mar Jiménez, Cap de Gabinet que havia desenvolupat també tasques en la rerebotiga de la conselleria de Ferran Mascarell (Cultura) en l’anterior legislatura, la primera d’Artur Mas. D’ella penja l’Oficina de Comunicació, amb el també periodista Quim Torrent al capdavant. Torrent, que havia coincidit amb Jiménez en la seva etapa de periodista a l’Avui, ja assumia les tasques de cap de premsa en temps de Lluís Recoder a la conselleria.

  Cultura (Ferran Mascarell): Maria Susana Blanco n’és la cap de Gabinet i Cristina Crespo (de fa anys) la cap de l’Oficina de Comunicació.

  Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (Josep Maria Pelegrí): Iban Rabasa és el seu cap de Gabinet. Un dels més marcadament polítics, ja que és president de la Unió de Joves, la branca juvenil d’UDC. Montserrat Alomà n’és la cap de l’Oficina de Comunicació, i ha estat al servei de més de 8 consellers. La més veterana de tot el grup.

  Benestar Social i Família (Neus Munté): Alexis Serra n’és el cap de Gabinet. Havien estat companys de militància a la JNC, les juventuts de Convergència. La cap de l’Oficina de Comunicació és Susagna Caseras.

  Empresa i Ocupació (Felip Puig): Lluís Ridao n’és el cap de Gabinet. Joana Vallès n’és la cap de l’Oficina de Comunicació, la més veterana en tot el llistat després d’Alomà, i per descomptat la dircom amb més anys amb el seu cap. Ja havia estat amb Puig al partit, i l’ha acompanyat a totes les conselleries per on ha passat aquest experimentat polític.

  Justícia (Germà Gordó): Ignasi Angerri n’és el cap del Gabinet i la més júnior de tot el llistat, Irene García Abellán, n’és la cap de l’Oficina de Comunicació, i també havia format part de l’equip de Gordó quan en la primera legislatura de Mas com a president era el secretari del Govern.

  I au. Bona repassada del món dircab i dircom del Govern, en aquest nou lliurament d’Els Guardians de la Setmana, oi?

  La vinent, més.