La primavera, segons Convergència

 • La primavera, segons Convergència

  Qualsevol nit pot sortir el sol, deia en Sisa. I en això confien a Convergència, que viu una nit força confusa d’ençà dels inesperats resultats electorals del passat 25N. ¿S’esvairan els seus hamletians debats existencials posteriors al daltabaix electoral? Els optimistes de l’indret confien fer de les tristors fum, via tres fronts: el president, les relacions partit-Palau i els pressupostos.

  Artur Mas ha reaccionat i en públic ha cridat a no fer soroll i a concentrar-se en la feina. «No ha desautoritzat ningú però a la vegada ha posat tothom a lloc», diu un dels seus assessors més propers. Al final, després de la setmana de creuament de declaracions entre els consellers Germà Gordó Francesc Homs, hom podria pensar que tot plegat va néixer per acabar amb la figura presidencial reforçada internament, davant l’electorat i davant del soci republicà. No debades, tots dos són homes de la seva més estricta confiança, no han dit res que no hagués defensat abans Mas, i quan ell ha badat boca han cregut i han callat. «Les mateixes bases han matat el debat successori. Després de Mas, en Mas. Amb assumpció esportiva per part de tothom. Queda clar que no hi ha alternativa. Serà de nou candidat, i reforçat», diuen des del partit.

  Un altre indicador positiu per als convergents és l’entesa i la coordinació «renovades» entre l’equip que pilota el partit i l’equip que governa Palau. L’estil de Josep Rull i Lluís Maria Corominas, els dos hereus interins d’Oriol Pujol, es deixa notar a Còrsega. L’un, Rull, aplicant l’estil d’activista i mobilitzador de la tropa que ja va practicar en el seu dia a la JNC, les joventuts del partit. La trobada de quadres d’aquest cap de setmana a Cardona és part d’això. I, fent tàndem amb ell, un Corominas «que ha tornat al partit» i quadra alcaldes i responsables territorials. La bona sintonia de tots dos amb el president i amb Homs i el seu equip han fet possible la reactivació recent de reunions de coordinació partit-govern.

  La resta de l’optimisme que ara s’han autoreceptat a CiU per encarar el futur rau en la perspectiva econòmica. En unes autoritats econòmiques internacionals i unes institucions europees que faran quallar en breu la flexibilització del dèficit a l’Estat, i la seva correspondència amb autonomies com la catalana. Es parla fins i tot d’un 1,8% de dèficit permès, enfront de l’actual 0,7 exigit i davant el límit de l’1,5 que Oriol Junqueras va dir que era el límit que ERC podia assumir per donar suport als pressupostos del Govern. «Hi haurà pressupostos aquesta primavera», assegura ara ferm un dels homes de Mas a Palau. I en això confien per reprendre l’acció i la iniciativa política. En això, en el paper del president, en la reactivació de les bases i en la coordinació partit-govern. Aspiren a «la primavera» després d’un hivern que ben bé els deixa glaçats.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)