Els Guardians de la Setmana (13)

 • Els Guardians de la Setmana (13)

  Us proposo uns guardians de la setmana… de pel·lícula. Bé, de cine i de tele, també de sèries. Guardians del missatge mítics que us vull destacar d’entre la mà que n’hi ha. Un top ten que us proposo de completar amb les vostres preferències alternatives.

  1. Tobias Zachary Toby Ziegler (Richard Schiff). Director de Comunicacions i cap dels escriptors de discursos a la Casa Blanca del president Bartlet. De la mítica sèrie The West Wing (1999-2006). La mà dreta del cap de gabinet Leo McGarry, i dels pocs spin doctors de l’equip que s’atreveix a contradir el president. De fet, ho fa amb ell com amb el conjunt del món que l’envolta.

  2. Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne). L’anti spin doctor. El seu gran adversari. El del pobre ministre Hacker i el dels assessors externs d’ell. Però, paradoxalment, junt el secretari personal del ministre, en Bernard, acaba esdevenint el seu gran conseller i estrateg, sovint en contra de la seva pròpia voluntat. Inoblidables Humphrey, Bernard, Hacker, Yes, Minister i Yes, Prime Minister (1980-1988).

  3. Conrad Connie Brean (Robert de Niro). Assessor especial d’un president dels Estats Units que en plena campanya de reelecció es veu embolicat en un escàndol sexual amb una menor. La resposta? Cal projectar una gran-gran cortina de fum. Fa tàndem amb Dustin Hoffman a Wag the dog (1997). La seva frase: “I’m working on it”. I és cert. Sempre maquinant.

  4. Libby Holden (Kathy Bates). Cap de campanya del Travolta-Clinton candidat a  Primary Colors (1998). Sa mítica frase, tot encanonant amb una megapistola l’escrot d’un home erigit en problema per al seu client: “I am a gay lesbian woman! I do not mythologize the male sexual organ!”.

  5. Tom Duffy (Paul Giamatti). Cap de campanya de l’adversari del personatge que interpreta George Clooney. Ell ho remourà tot amb la trobada que provoca amb l’assessor del presidenciable demòcrata, Stephen Meyers (Ryan Gosling). Gran cínic, gran pragmàtic, gran estrateg, gran spin.

  6. William N. Bilbo (James Spader, a Lincoln -2012-). Advocat, periodista i emprenedor que va existir a la vida real, jo em quedo amb el personatge d’un genial James Spader a la pel·li sobre Lincoln protagonitzada per Daniel Day-Lewis. Un personatge que se situa en els orígens del lobbisme, en el seu cas en defensa de la 3ª esmena, amb mètodes del tot expeditius i bruts, sempre sota l’empara del president i el seu Secretari d’Estat, William H. Seward (David Strathairn).

  7. Marvin Lucas  (Peter Boyle). A The candidate (1972). Amb ell comença tot. El seu client (un polític dels de tota la vida) perd unes eleccions i llavors Lucas decideix donar un gir a la seva carrera i apostar per un candidat independent que mai abans no s’ha ficat en política. Ell enreda Robert Redford, i el transforma. El guió de la pel·lícula va ser cosa de Jeremy Larner, speechwriter polític que amb aquesta pel·lícula va guanyar l’Oscar al millor guió original.

  8. Mike Flaherty (Michael J. Fox). De la sèrie Spin City (1996-2002). Tampoc no he estat de sempre-sempre un compolholic, un malalt de la cosa compol i dels spin doctors. Així les coses, us confesso que la primera vegada que vaig saber del terme spin va ser via aquesta sèrie norantera total, comèdia entretinguda i res més. L’entranyable Michael J. Fox és l’encarregat de treure el vice-alcalde de Nova York de les seves constants ficades de pota davant els mitjans.

  9. Malcom Tucker (Peter Capaldi). L’alter ego televisiu del mític Alastair Campbell, el gran cap de premsa de Tony Blair al 10 de Downing Street. A la genial sèrie The Thick of It (2005-2012). Punyent, acceleradíssim i molt-molt maleducat. Però molt, eh? Implacable, temible, grotesc. Boníssim.

  10. Kasper Juul (Pilou Asbaek). A la sèrie Borgen (2010-actualitat). Juul és el torturat cap de premsa i gran spin doctor de qui es converteix inesperadament en la primera dona primer ministre de Dinamarca, Birgitte Nyborg. Un personatge hamletià, com correspon al país de factura d’aquesta intensa sèrie política.

  En teniu més per ampliar la llista? ;)

  Seguim!