Només una àncora?

 • Només una àncora?

  ¿Han observat qui han estat les veus de CiU i del Govern de la Generalitat en les setmanes d’agost que ja hem passat? El secretari d’organització de CDC, Josep Rull; el conseller d’Interior, Felip Puig; el líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. Els seus arguments inicialment semblaven distants però, a mesura que s’acosta l’inici del nou curs, tornen a harmonitzar-se. ¿Casualitat? No, és clar. 

  Fa dos dies Duran advertia el PP del «prou» que molts catalans diran si el Govern de Mariano Rajoy es tanca en banda al pacte fiscal. És la idea. El concepte. No difereix en absolut de la dicotomia que fa pocs dies plantejava Rull: «O pacte fiscal o independència». 

  «Uns no poden evitar marcar múscul, altres demanaven calma però ara fan declaracions per Twitter, mar i aire, encara que tot va en la mateixa direcció i tots estan com un sol home darrere de Mas. Quan arribi el debat sobre la independència, en parlarem». Des de l’entorn del president de la Generalitat s’apunta que «tan sols de moment» aquest debat «ara no toca». De moment. 

  Estiguin atents aquest dijous al portaveu Francesc Homs, que clausura la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada. Intentarà fer la síntesi i enfocar l’atenció cap al pacte fiscal. Insistirà en el to reivindicatiu, com toca sempre que s’acosta l’Onze de Setembre i com ha programat la federació per al que queda de legislatura (i més enllà). Un o caixa o faixa, però que no es pugui dir que no es va donar una nova oportunitat a Espanya. ¿L’última, potser? 

  CiU està mirant de carregar-se de raons per al que es preveu que arribarà després del més que previsible fracàs del pacte fiscal, d’acord amb la manera com els de Rajoy han rebut la proposada sortida del Parlament. Al PP ja fan escarafalls i diuen que CiU ja s’ha pronunciat. Però saben que no és cert i que si ells es tanquen en banda projectaran a ulls d’una majoria de catalans que no han deixat a CiU cap més sortida que passar pantalla. 

  Els homes (i dones) de Mas diuen que estan en ruta des de fa anys pel camí que van traçar a l’emprendre travessia. ¿Però la culminaran sense tresor finalment? Mas i la seva generació a CiU (Oriol Pujol inclòs) hauran arribat al seu particular port si aconsegueixen un pacte fiscal en la línia del concert basc. Però si el PP es tanca en banda, l’objectiu serà la independència. «Un vaixell no hauria de navegar només amb una àncora, ni la vida amb tan sols una esperança». Ho va dir l’estoic Epictet però no oblidin l’afició al mar i a les metàfores marineres del president de la Generalitat.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)