Hi haurà ‘jaleo’

 • Hi haurà ‘jaleo’

  Quan Artur Mas va guanyar les eleccions el 2010, es va agafar el seu temps per decidir i fer públic el seu Govern. Tant, que un dels consellers segurs que sortien des del minut u a totes les quinieles, en conversa amb el diputat Carles Campuzano i amb l’alcalde Xavier Trias, estava per Santa Llúcia ja a la vora del col·lapse: «Faré el ridícul. Si no em nomena ara, no ho farà mai. Seré ex havent estat conseller només als diaris. ¡Quina creu! Hauré de deixar la política». I llavors, Trias, franc com ell sol, li va etzibar: «¡No pateixis! ¡Total, aquests que nomeni Mas ara duraran un any i mig com a màxim!». Al final, el patidor va ser nomenat conseller Fa poc més d’un any i mig, i hi segueix, com la resta. 

  La teoria de Trias (i de molts altres) apuntava a principis del mandat de Mas a una legislatura amb dues parts diferenciades: la inicial i dura de les retallades, amb una sèrie de consellers fusible que a mig mandat o abans serien rellevats, i una segona part dedicada a la negociació del pacte fiscal i a elevar el to de reivindicació davant Madrid. Però l’esquema ha saltat pels aires per una gravetat de la crisi, que allargarà el període retallades. Ho va assumir el president aquest dijous a la tarda davant els seus consellers i alts càrrecs. Els va reunir a l’Auditori del Palau de la Generalitat per desitjar-los bones (i curtes) vacances i, de passada, per insuflar ànims. 

  Davant els seus oficials, Mas va admetre en veu alta que no sap si ens trobem davant del final de la legislatura o no. Això sí, va voler destacar que el 25 de juliol del 2012 suposarà «una inflexió històrica per a Catalunya», amb la votació del Parlament sobre el pacte fiscal. «El 98% de la feina se’ns en anirà en el que ja estem, però el 2% que ens queda serà històric», va dir el president I va afegir: «No fer res encara tindria més riscos». Cosa que anuncia xoc, igual com la reacció de Montoro i companyia a la votació. I aquest, el xoc polític, se sumarà al social, que pinta que serà crònic en aquesta legislatura. 

  Mas, fidel a Menorca per aquestes dates, mirarà de fer parèntesi vacacional a mitjans d’agost per uns quants dies. Encara pescarà algun jaleo, que és com es coneix allà l’acte central de les festes patronals de l’illa on cavalls muntats per caixers, cavallers i sa capellana vestits tots ells de gala, troten, galopen i salten entre una multitud que els arenga. De jaleo de l’altre, del polític, en tindrà segur a la tornada i fins al final del mandat, sigui quan sigui.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)