En so de pau

 • En so de pau

  Ja a l’antiga Roma, la propaganda electoral apel·lava directament al vot amb arguments més persuasius que ideològics. Alguns ens pensàvem que Milan Kundera havia inventat per als nostres temps el concepte de l’ homo sentimentalis, molt més sensible als arguments emocionals que als racionals, però no. Això ve de lluny. Així, per exemple, a la petita Pompeia, d’entre els moltíssims grafits que infestaven les façanes de les cases, els seus ciutadans hi podien llegir eslògans a l’estil Publium Furium duumvirum, virum bonum, oro vos, facite . Traduït: «Vota Publios Furios per a duumvir, és un bon home». Uns quants segles després, al PSC, entre d’altres, es recorre al mateix mètode, ells amb el seu primer secretari, Pere Navarro, com a màxim estendard.

  Aquesta setmana, un Navarro fins fa poc molt en segon pla de l’actualitat política ha culminat un crescendo molt calculat de 15 dies plantejats en termes de promoció de la seva figura a col·lació de la cimera del pacte fiscal. «Han sigut dues setmanes intenses, però les hem sabut aprofitar bé», celebren al PSC.

  Han entrat en un terreny, el del pacte fiscal, que assumeixen que pertany a l’agenda de CiU. Però seguint els dictats en estratègia que marca Sunzi en el seu clàssic L’art de la guerra, els socialistes han considerat que «hi ha moments en què, quan t’han ficat a l’arena, has de mirar d’anar guanyant batalles». Per exemple, la de la notorietat. Això sí, amb un somriure als llavis. A CiU, al logo, no li ha anat gens malament. Navarro, amb aspecte bonàs, el porta a la cara gairebé tot el temps. Igual que el seu principal estrateg, Jaume Collboni.

  Collboni, des de l’últim congrés, és secretari de comunicació i portaveu de l’executiva. És el dircom del PSC, fusionant en un únic càrrec polític les responsabilitats que fins fa pocs mesos es repartien Miquel Iceta i José Zaragoza. I té un equip que no s’ha escapat de les retallades. S’ha reduït a la meitat. Anna Maria Sendra, cap de premsa, compta amb dues persones al seu càrrec. Dues més gestionen internet. I el també advocat Paco Aranda és el coordinador d’àrea, el segon de Collboni que també va ser mà dreta d’ Iceta en l’última etapa d’aquest com a portaveu del partit. L’equip comparteix planta amb Navarro, que ocupa el despatx que Pasqual Maragall tenia en el seu dia com a candidat a presidir la Generalitat.

  Aquesta setmana, analitzant-ho racionalment, el PSC no ha fet un gran pas demanant ambiguament més «protagonisme» per a Catalunya en la seva proposta de pacte fiscal. Però, amb un gran treball de comunicació, «Navarro ha quedat bé: coherent, buscant consens i diàleg», conclouen els seus. En to de pau, que ja suma. Des de l’antiguitat. I, sobretot, en temps convulsos.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)