“Que parlin de mi”

 • “Que parlin de mi”

  A Esperanza Aguirre, amb aquest aire anglosaxó que li donen les metxes i haver estat de sempre fan de Margaret Thatcher, li agrada citar aquesta màxima de Jefferson: «Si hagués d’escollir entre un govern sense diaris i uns diaris sense govern, escolliria sempre el segon». Ella sap com donar-los matèria primera i com tenir-ne sempre alguns al costat. Aquesta setmana, ni crisi ni eurobons. Aguirre ha regnat als diaris, ha volgut tapar els seus problemets amb els comptes de la seva comunitat i de l’afer Bankia, ¡i vinga embolicar-se amb la bandera!

  Va ser el 1996 quan va néixer Espe, el seu àlter ego polític, i el bateig va anar a càrrec dels reporters d’El Gran Wyoming en el mític Caiga Quien Caiga. El programa es va estrenar a Espanya el mateix any que la seva Espe com a ministra d’Educació i Cultura.

  La pintaven d’ignorant, però ella ho va aprofitar per agafar desimboltura i més: «Vaig entendre que em proporcionaven una popularitat enorme i la possibilitat de donar-me a conèixer, cosa que hauria costat molts milions aconseguir». Com el «que parlin de mi encara que sigui bé» que s’atribueix a un irònic Salvador Dalí, un altre mag en l’art d’atraure l’atenció de la premsa per a més glòria dels seus objectius. Quan el 1999 Aguirre va deixar el ministeri per presidir el Senat, la coneixia mig Espanya i part de l’altra. El seu equip ja l’anomenava la jefa i treballava per crear la lideresa que ja és, aprofitant «l’avorriment» del Senat per muntar-li un circuit constant amb periodistes.

  I en l’obstinació per mantenir-se a primera línia contra vent i marea (o contra Mariano Rajoy, com ho prefereixin), l’ha acompanyat durant anys un nucli dur format per Nacho González, el seu vicepresident i portaveu a la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, actual conseller de Sanitat del mateix Govern, i Regino García-Badell, el seu cap de gabinet des dels temps del ministeri. Fernández-Lasquetty el va precedir. Ells dos han estat els que han tingut més mà en els discursos d’Aguirre. Regino més, sobretot des que Lasquetty assumeix un rol públic important. I així, a l’ombra, també és el seu home clau en el control de Telemadrid. Està casat amb la viceconsellera d’Educació, Alicia Delibes, que ha estat col·laboradora de Libertad Digital, el diari de Federico Jiménez Losantos, un dels principals candidats a aconseguir un Telemadrid privatitzat. Els mitjans de Losantos s’han encarregat d’engrandir sobre un determinat votant la figura de la lideresa. I amb ells, El Mundo, l’editorial del qual, La Esfera de los Libros, va publicar el 2009 una mena d’hagiografia d’Aguirre titulada La Presidenta. A seques. Sempre al seu costat.

  (Per llegir l’article complet a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)