Acceleradors de partícules

 • Acceleradors de partícules

  El conseller Andreu Mas-Colell té Innovació entre les competències del seu departament. El ministre Luis de Guindos, també i, a més, és membre del Consell Rector del Sincrotró ALBA. És oficialment per això últim que aquesta setmana ha visitat Catalunya i s’ha reunit amb el seu homòleg i amb el president ,Artur Mas. Però, ¿de què van parlar els dos titulars d’Economia? Segons Mas-Colell, «d’acceleradors de partícules». Això és ell i uns quants en l’actual Govern de CiU. 

  Mas-Colell , a qui personalitats com el ministre Guindos respecten molt, és un dels consellers polítics de l’Executiu de Mas. Militants de CDC que, com el veterà professor de Harvard, no es perden ni un Comitè Executiu Nacional (CEN) del partit. I de la mateixa manera que Philipp Blom retrata a Gente Peligrosa (Anagrama, 2012) les cares de l’efervescència intel·lectual i revolucionària dels salons parisencs més influents del segle XVIII, algú haurà de retratar algun dia les cares dels principals homes (i la dona) del president que van decidir posar rumb a l’Estat propi. Si al final acaben salpant, és clar. 

  Mas-Colell, Irene Rigau (nova presidenta del CEN), Lluís Recoder, Felip Puig Josep Lluís Cleries són considerats al Palau com els grans acceleradors de partícules del Govern. Tots ells, consellers militants de Convergència. Ni un d’Unió. Tampoc entra ni un independent en aquesta llista apòcrifa, a excepció de l’exsocialista Ferran Mascarell. «Gent seriosa…», diuen d’ells des del PP. I afegeixen: «… i per això especialment perillosa, si no fan una amenaça buida amb el desafiament». 

  A ells també se’ls pot sumar dos consellers sense cartera: el portaveu i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari del Govern, Germà Gordó. Aquest últim tutela Exteriors i exerceix de conseller-bis del departament d’Empresa i Ocupació, amb Francesc Xavier Mena de titular oficial. Imatge reveladora: en les reunions de coordinació sobre el projecte Eurovegas, els caps visibles són Mas-Colell (Economia), Recoder (Territori) i Gordó en lloc de Mena. 

  El perill d’aquests consellers no és el que la llegenda atribueix al nou president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el valencià Brauli Duart, a qui els seus pròxims van rebatejar un bon dia com «la paella assassina». D’ells no se n’espera que vagin amb el matxet a la boca. Ben al contrari. Acceleren amb sordina, que sovint és més eficaç.

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)