El cognom de la cosa

 • El cognom de la cosa

  No subestimeu mai un polític que ha estat secretari d’organització d’un partit, encara que apunti estar en retirada. Felip Puig, aquesta setmana, feia broma amb el fet que ell a Convergència bàsicament ja és, «més que l’entranyable oncle Felip, com una tieta convergent » a qui s’escolta per cortesia. Fals de tota falsedat.

  Ahir, en la seva intervenció a Reus davant del plenari dels delegats convergents, Puig va recollir una de les ovacions més grans que hi havia hagut fins llavors en el transcurs del 16è congrés de CDC. A l’esmentar la paraula «Estat», i al reclamar-la, és clar, per a Catalunya. A la tarda, aquest sentiment de la base nacionalista que Puig coneix com pocs es materialitzava en la incorporació al corpus del partit de la reclamació d’una «nació amb Estat propi». 

  El conseller d’Interior, igual que altres polítics com Jordi Pujol, que han tingut molt pes a Convergència però que ara com ara no formen part del nucli dur amb què Artur Mas pilota la nau convergent, connecten amb un sentiment creixent a les files nacionalistes: «Tenim pressa», com deia el desaparegut expresident del Parlament Heribert Barrera en un vídeo d’Òmnium Cultural. I la feina ara és per als que porten el comandament, per intentar posar rumb a això sense perdre pel camí la condició de partit d’ampli espectre. És la feina, entre d’altres, de Francesc Homs. 

  Durant les reunions del Consell Executiu al Saló Daurat del Palau de la Generalitat, un conseller convergent dels de tota la vida aprofita moments per mirar el correu a través del seu Ipad, sobretot quan intervé Ferran Mascarell. Feu apostes. Bàsicament, amb el perfil apuntat, només teniu per escollir Puig Lluís Recoder. No gaire lluny d’ell, el portaveu Homs segueix en directe tota la reunió. No és conseller i les càmeres no el capten al lloc perquè hi entra quan aquestes ja n’han sortit. Però allà hi és ell. I és que pocs minuts després d’acabada la reunió, ha de comparèixer en roda de premsa davant dels mitjans de comunicació per passar comptes del que s’hi ha acordat. És un home clau per al president Mas. També en el partit. 

  La ponència política del congrés que avui tanca Convergència la coordinava Homs, flamant nou vicesecretari del partit juntament amb Lluís Corominas. Més de mil esmenes demanaven «l’Estat propi». I Homs, també sobiranista, però ell sí del nucli dur de Mas, va haver de tirar per aquesta via. L’altra era parlar ja directament d’«independència». No diuen el nom de la cosa, però ja sí el cognom. 

  (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)