Temps de pau

 • Temps de pau

  Jorge Moragas, director del Gabinet del president Mariano Rajoy, va començar a treballar a la Moncloa en els temps d’aquell José María Aznar que deia que parlava català en la intimitat. Però Moragas en va aprendre molt d’aquells anys de certa sobreactuació que posseïa el PP per pura necessitat aritmètica. Ell, barceloní de la zona alta, té dificultats per expressar-se amb fluïdesa en aquesta llengua. Per això, abans de començar una conversa, «per fer-se entendre millor», acostuma a demanar als seus interlocutors catalans, molt educadament, llicència per parlar en castellà, demanant de seguida que l’altre utilitzi la llengua que més li plagui per seguir el diàleg. Així que, quan Moragas parla en català, el gest indica un plus d’esforç i d’intenció per part seva. Aquestes últimes setmanes ho ha fet, amb el seu homòleg al Palau de la Generalitat, Joan Vidal de Ciurana, cap de l’Oficina del president, Artur Mas.

  Els equips de Mas i Rajoy van voler preparar al mil·límetre la trobada de dimecres passat entre els seus respectius caps. Molt especialment, en el que fa referència al to de l’esdeveniment. «Si això comença malament, anirà malament», van convenir les dues parts, amb la mirada posada en el conjunt de la legislatura i en les metes marcades, especialment, a Barcelona.

  Moragas, diplomàtic de carrera, va voler posar el seu granet de sorra amb una interlocució especial amb Vidal durant els dies previs a l’entrevista entre presidents. I a Sant Jaume, aquest economista discret format en Esade, lector empedreït, gerent al seu dia a l’Òmnium Cultural de Jordi Porta i un dels pocs elegits que tenen mà en els discursos de Mas, va aplicar la seva visió estratègica en un cara a cara que es percebia d’alt risc, a l’estil dels millors Madrid-Barça.

  El repte per a un Govern de la Generalitat gairebé sense oxigen financer era aquí. Amb un Partit Popular en ple aterratge i un PSOE que, just fins ahir, es debatia entre Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón i encara no ha passat a l’atac. Aquesta setmana, el Govern de Rajoy, ministeri a ministeri, ha mostrat la seva artilleria, però sense començar a disparar. I des de les files de Mas s’ha volgut seguir aquell consell que Nicolau Maquiavel va deixar escrit al seu príncep: «Mai ha d’estar ociós en temps de pau, sinó aprofitar aquests moments activament perquè li siguin útils davant l’adversitat». Ja després, quan comenci el foc a discreció (…)

  (Per llegir l’article complet a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)