La immersió a debat (als mèdia)

 • La immersió a debat (als mèdia)

  Setmana molt moguda. Inici de semestre a can UOC i UPF, estrena a la tertúlia d’Els Matins de TV3, i amb això les col·laboracions habituals, com la del Tot és molt Confús i L’Oracle de Catalunya ràdio. I el cas és que els astres s’han disposat de manera que tant ahir a TV3 com avui a Catalunya Ràdio hem tingut debat animat a tomb de la immersió lingüística, val a dir que força més encès en un cas que en l’altre.

  Una prèvia: Hi ha informes sobre el món de l’ensenyament que són contundents i de solvència contrastada. És el cas de l’informe Pisa, i aquest concretament demostra que a Catalunya el nivell de comprensió lectora dels alumnes és superior al d’altres de la mateixa edat en altres zones de l’Estat. I a cas en aquestes zones es debat sobre si el castellà està en perill per imposició del català? No, bàsicament perquè allà no hi ha català, i llavors, malgrat pitjors indicadors dels alumnes, allà no hi ha problema. Curiós. D’altra banda, aquesta setmana, la conselleria de Cultura demostrava en xifres com en tots els indicadors el castellà supera el català en “bona salut” a casa nostra. Quina opressió més absurda que s’estaria aplicant al castellà si fos cert que aquesta existís, oi? Però no. La realitat demostra que la convivència a Catalunya és un fet, també a l’escola i també entre el català i el castellà amb el model d’immersió lingüística. La qüestió no l’és, ni és un problema, al carrer. L’és, molt de tant en tant, als mèdia i en l’arena política, sobretot atiat per una minoria que l’és (com a mínim) aquí a Catalunya.

  Doncs bé, ahir dijous, a la taula d’anàlisi d’Els Matins de TV3, moderats per l’Ariadna Oltra, vam fer tertúlia sobre l’actualitat amb Gemma Galdón (per cert que ens reveiem dilluns a BTV!), amb Antoni Puigverd i amb Joan Carles Girauta. I tot anava força harmònic fins que va sortir el tema llengua i en Girauta va elevar el to. El cas és que en vam poder discutir sanament, per part meva sense cap crit i estirabot, i ja està. Després, els de can E-notícies en van fer peça per sucar-hi pa. La foto del post és la de la cosa. I aquí us adjunto el vídeo de la taula de debat.

  I parlava abans de conjunció d’astres perquè avui hem tornat a parlar d’immersió, en aquest cas a L’Oracle de Xavier Graset, i aquest cop hem tingut intercanvi animat amb Albert Rivera, de Ciutadans-Partido de la Ciudadania. Aquest cop, però, la cosa no ha estat una partida de ping-pong, ja que el debat ha incorporat els altres contertulians, Imma Tubella (la meva rectora) i Mathew Tree. Segurament el fet que Rivera no s’hagi mostrat crispat ni hagi cridat ha convidat els companys a afegir-se a l’intercanvi. Aquí en teniu l’àudio.

  (I per reblar, i sobretot per esponjar l’ambient, aquí la sempre distesa secció al xou de can Confús, amb Pere Mas. Us en deixo també l’àudio).