Obama i "l’altra" Escola de Chicago

 • Obama i "l’altra" Escola de Chicago

  .

  No. No m’ha agafat un atac academicista i us vinc ara a parlar de la mítica corrent teòrica liderada per Robert E. Park allà pels anys 20-30 del segle passat. Ni tampoc em vindré a referir a l’estil arquitectònic sorgit a finals del XIX, també a La Ciutat del Vent. L’escola que a nosaltres ens interessa és tota una altra. Una d’spin doctors. Una que no és constituïda com a tal però que Déu n’hi do els noms que ha donat i el pes que aquests han jugat en la propulsió de Barack Obama i en la seva presidència fins a dia d’avui.
  .
  David Axelrod, el guardià del missatge
  .
  Principal estrateg d’Obama, és plenament conscient que vivim en política l’era de l’Storytelling i en conseqüència un bon dia es va auto-denominar com “el guardià del missatge”. Perquè a ell allò que el motiva és el relat, muntar una història que faci goig de ser explicada i que sigui irresistible de ser comprada pel votant/consumidor. En aquest sentit, estava com predestinat a creuar-se amb Barack Obama, que tan i tan bé encarna allò del somni americà.
  .
  Ho descric amb més detall en el meu llibre Els spin doctors, on Axelrod té capítol propi. Però, en resum, cal apuntar que, tímid i reservat ell, va necessitar d’una amiga comuna que li fes d’alcavota política amb Obama. La dona volia que Axelrod conegués Barack perquè intuïa que hi hauria química. I així va ser. A Chicago, com no!
  .
  Ex periodista polític ja a la cinquantena, sempre fa pinta d’estar com cansat de tot. No debades assessora candidats polítics des del 1984, i això desgasta. Sempre partint de Chicago, sempre amb demòcrates, molt sovint amb afroamericans, ha tingut a veure amb cognoms il·lustres com Gore, Edwards, Dodd i Clinton (Hillary), entre molts altres com el candidat presidencial Paul Simon (1988).
  .
  Però per a ell els cognoms no és allò que més interessa. Axelrod és un manufacturer de relats. La narrativa és allò que l’estimula. Teixir una història que emocioni al voltant del candidat. Fiblar l’electorat a partir de la persona a qui han de votar. I va veure clar, només de conèixer-lo l’any 1991, que Obama podria ser la seva gran creació narrativa. Des d’aleshores n’ha estat el gran conseller, pare del “Yes, we can” (en la campanya pel Senat del 2004) i de lligar a Obama conceptes com “hope”, l’esperança que ell hi va veure per superar un estil de política que el cansava profundament (creia, bé, que com a molts altres ciutadans). El seu soci comercial, David Plouffe, va ser el cap de campanya d’Obama en les presidencials del 2008.
  .
  Ara a la Casa Blanca és senior adviser del president. Un conseller de primer nivell, per entendre’ns. Un primus inter pares de l’Ala Oest d’Obama.
  .
  Valerie Jarrett, “recorda que ets humà”
  .
  Una de les poques dones spins de la primeríssima línia de foc a nivell internacional. Exitosa empresària i assessora política (també de Chicago), i gran amiga del matrimoni Obama (primer de Michelle, però molt i molt també de Barack). Recordeu la imatge d’aquells acompanyants que els líders de l’Antiga Roma duien al seu carro en entrar triomfants a la ciutat després d’una gran victòria? En alguna pel·lícula ho haureu vist. Els sostenien la corona de llorers com damunt del cap i els anaven repetint “recorda que ets humà”. Doncs bé, aquesta és una de les grans funcions de Jarrett amb Obama. És el seu vincle amb la Terra. Si algú pot fer-lo repensar-s’hi en una decisió que hagi pres íntimament, Michelle a banda, aquesta és Jarrett.
  .
  Ella va ser de les primeres en saber de primera mà que el seu amic, un senador en ple procés d’ejecció a l’estrellat, optaria a la presidència dels Estats Units. Va ser el 22 de gener del 2006, després d’una entrevista d’Obama al popular programa Meet the Press. Obama, preguntat pel periodista, va dir que no es presentaria a les presidencials. En acabar, Valerie li va deixar anar “i si canvies d’opinió?”. Ell va respondre: “Sempre es pot canviar d’opinió. Encara no he pres una decisió”. Llavors ella va insistir: “Però si has dit que no ho faries”. I Obama va reblar: “Bé, és possible que no ho faci”. Tots dos sabien ja a aquelles alçades de la conversa que sí que ho faria, que es presentaria a president.
  .
  A la Casa Blanca, Jarrett és una dels tres senior advisers del president, junt amb Axelrod i Pete Rouse. Els tres veterans de referència en la jove administració Obama.
  .
  Robert Gibbs, la cara de la nova Administració
  .
  La seva cara és una de les més populars de l’Administració Obama per al gran públic, i és que n’és el portaveu davant la premsa i el seu rostre apareix als informatius gairebé a diari. Però la seva feina amb l’actual president va començar fa temps, i a l’ombra. Havia estat purgat de l’equip de campanya de John Kerry a les poques setmanes de començar la cursa presidencial del 2004, i immediatament va fixar la seva mirada en Obama. Junt amb Axelrod, va ser peça clau en la victoriosa campanya de Barack pel Senat, i així va esdevenir un dels seus principals assessors. Després d’allò va passar a ser l’encarregat d’organitzar l’agenda del líder.
  .
  És el Secretari de Premsa de La Casa Blanca en l’Administració Obama. Personatge clau en les compareixences públiques de Barack Obama, gairebé sempre ell és l’última persona amb qui parla el líder instants abans d’una compareixença davant els mitjans de comunicació.
  .
  De verb afilat i directe, molt directe, guanya moltíssim en agressivitat al seu líder, la flegma del qual va crispar en certs moments de la campanya l’impacient Gibbs, qui amb tot mai no transmet aquesta manera de ser davant d’uns mitjans que no l’intimiden. Sempre compareix davant d’ells amb un posat relaxat, banyat de bones dosis de sentit de l’humor. Ha d’acaronar dia a dia la bona química del seu líder amb els mèdia, un dels grans actius d’Obama.
  .
  Jon Favreau, el jove “Favs”
  .
  Aquí, en el nostre entorn, la majoria de líders neguen que ningú els escrigui els discursos, quan l’esforç és del tot innecessari, bàsicament perquè cada vegada més gent és tranquil·lament conscient que això no és així, entre d’altres coses perquè la frenètica agenda dels fills polítics de la nostra hiperaccelerada societat mediàtica és obvi que ho fa impossible. Als països anglosaxons fa dècades que ho assumeixen sense més, també els polítics. I és així com els escriptors de discursos dels grans líders tenen una important notorietat (fins i tot se’n fan pel·lícules). Més encara, clar, si el líder de torn té una projecció especial, com és el cas d’Obama des de fa anys.
  .
  Va començar a treballar amb Obama amb només 24 anys. D’ell en parlo més en detall en el llibre sobre els spins, i en aquest apunt online bàsicament vull presentar-lo als qui no el coneixíeu i destacar-ne el factor generacional. Els discursos que va elaborar per a Obama, amb el candidat i l’equip del propi Favreau, respiraven un aire de nova generació que acomboiava els conceptes de “canvi” i “esperança” fent-los especialment creïbles.
  .
  Però el factor generacional unit a la dimensió pública que va adquirir Favreu no li va poder estalviar algun disgust com la publicació al Facebook (etiquetat per un altre) d’una foto seva en una festa, i fent broma amb una imatge de Hillary Clinton. Coses de la nova visibilitat.
  .
  Sota el seu lideratge, un equip reduït de joves escriptors de discursos (en el món anglosaxó coneguts com a speechwriters o ghostwriters), entre d’altres amb Adam Frankel (deixeble de Ted Sorensen, mític speechwriter de John F. Kennedy). En el seu dia va treballar en la campanya de John Kerry. No gaire després Obama el repescaria i ja no deixarien de treballar junts. Elaboren plegats la gènesi dels discursos, tenen una gran sintonia i compenetració. Obama li diu informalment “Favs”.
  .
  Pete Rouse, l’antic “senador 101″
  .
  Cap de gabinet d’Obama al Senat, en quant aquest va prendre possessió del càrrec l’any 2005. No és de Chicago però s’hi va traslladar a viure en intensificar-se la cursa per la presidència. Abans de conèixer Barack havia estat membre destacat de la coneguda com a “Màfia Daschle“. Quan Obama va arribar al Senat, aquest ex líder de la majoria demòcrata a la Cambra i mentor del nou senador va cedir-li qui durant anys havia estat el seu més estret col·laborador.
  .
  En la seixantena, ben rodó, despenjat i els cabells ben canosos, el seu fort no són les formes sinó l’estratègia. Ell, metòdic i coneixedor com pocs de les passes a seguir en política, es pot considerar, junt amb Axelrod i Gibbs, un dels pares d'”El Pla” que va projectar des de l’aterratge d’Obama al Senat la “hipòtesi” de la seva cursa presidencial. Ell personalment, l’any 2006, va elaborar un esborrany de memoràndum, com a actualització del pla estratègic previ, que plantejava dues rutes alternatives per a l’any que seguia: un per si Obama finalment desestimava l’opció de presentar-se a president i l’altre per si hi deixava la porta oberta.
  .
  Junt amb Axelrod i Jarret completa el trident “veu de l’experiència” que assessora Obama des del cor de la seva jove Administració. Al Senat, en els seus temps amb Tom Daschle, era conegut com “el senador 101″, pel seu poder. El seu coneixement del Senat i del Congrés són excel·lents, així com les seves relacions amb actors claus en totes dues cambres.
  .
  D’ell va ser, a més, la idea d’incorporar Steve Hildebrand a l’equip que prepararia “la hipòtesi” de la candidatura Obama. Hildebrand, expert en mobilització social, seria un link de luxe amb tres col·lectius demòcrates clau: feministes, activistes gais i sindicats.
  .
  Rahm Emanuel, un veterà de guerra
  .
  En aquest simpàtic document del The Guardian podeu llegir un exercici de paral·lelismes entre personatges de la popular sèrie The West Wing i els noms clau de La Casa Blanca d’Obama. Ell n’és el Leo McGarry, és a dir, el Chief of Staff, és a dir, el cap de Gabinet. El flanquegen com a segons seus, Mona Sutphen i Jim Messina. Amb les esquenes ben cobertes, com no podia ser d’altra manera, experimentat en la batalla com ho està Emanuel, veterà de l’exèrcit israelià (observin que li falta un dit, seqüela d’aquella època), però també veterà del combat polític al més alt nivell, ja que també va treballar a l’ala oest en temps de Bill Clinton. Diuen que el seu paper en aquella etapa va inspirar el personatge de Josh Lyman -també jueu- en la mítica sèrie.
  .
  Com a congressista d’Illinois (món Chicago, com no! i moment en què va conèixer Obama) també havia estat client d’Axelrod. Antic col·laborador dels Clinton (1993-1997) i connectat i en sintonia amb Obama i el seu equip, durant la duríssima campanya per les primàries demòcrates va esdevenir una de les poques persones que podia parlar amb les dues parts. De fet, els seus esforços es van centrar molt especialment en mirar d’aplacar Bill Clinton en la seva obsessió per desqualificar públicament el rival de la seva esposa Hillary.
  .
  El seu nomenament va ser el primer que Obama va voler fer públic, “perquè el cap de Gabinet és central en la capacitat d’un president i d’una administració per posar a la pràctica un programa”. D’ell va dir-ne llavors el president electe: “No conec ningú millor que Emanuel a l’hora d’aconseguir que es facin les coses”.
  .
  La sala de màquines de La Casa Blanca no se li està resistint a aquest fill d’immigrants israelians -amb el pare membre de l’Etzel, considerat un grup clandestí ultranacionalista jueu-. Ja abans havia treballat amb maquinària pesant (no metafòricament), com a mecànic de vehicles blindats de l’exèrcit israelià, prop de la frontera libanesa, l’any 1997.
  .
  Se sent còmode, i la trajectòria l’avala, com a cara dura (“poli dolent”) de l’administració de “sant Obama”. Ell fa rutllar la maquinària governamental mentre el seu líder somriu davant les càmeres.
  .